Adresář firem - reference

Tisk

Srubová chata na víkend

Komerční sdělení | Středa, 24. leden 2018 |

Přidat na Seznam.cz

drevostavby-sruby-kontio-exterier 1Historie tohoto srubového domu určeného pro rekreaci je vcelku prostá. Majitelé trvale žijí v bytě v Praze, ale relaxovat jezdili do staré chaty takřka na samotě, kde jim společnost dělali jen srnky z blízkého lesa a usínali při šumění potoka. Místo pro odpočinek dokonalé, ale původní chata už nikoli. Proto se rozhodli k radikální změně. Celou starou původní chatu shodili a rozhodli se pro komfortní víkendový dům, který splňuje i náročné požadavky dnešního člověka.

Spolehlivého dodavatele hledali docela dlouho, nakonec se rozhodli obrátit na zastoupení finské firmy KONTIO LOGHOUSES, která se srubovými stavbami zabývá, navíc její stavební technologie je na špičkové úrovni (ročně KONTIO postaví na 2500 srubových domů po celém světě). Investoři si nevybírali z katalogových modelů, ale rozhodli pro vlastní návrh domu, který bude do posledního detailu splňovat jejich požadavky.

Jak má vypadat srub? Měli jsme jasnou představu...

„Manžel pracuje ve stavebnictví, tak to pro něho nebyl problém. Měli jsme jasnou představu, jak má srub vypadat, společně jsme ladili i detaily," říká majitelka.

drevostavby-sruby-kontio-kamna-kuchyne 2

Takovýto postup je samozřejmě možný, všechny plány putují v elektronické podobě do Finska, kde je stavba přeprojektována do srubové konstrukce a díky moderním technologiím a průmyslové prefabrikaci je následně dům vyroben, včetně přípravy pro elektroinstalace, které jsou vedeny vnitřkem srubových stěn. Celý dům je postaven z lepených trámů severské borovice o rozměru 180 x 195 mm bez přídatné izolace, které plně postačují i pro dům, který je určen k celoročnímu bydlení.

drevostavby-sruby-kontio-kuchyn-jidelna 3

Srub a jeho vnitřní prostředí

Manželé si dům nemohou vynachválit. Nejenže je v domě úžasné vnitřní prostředí, protože díky použitému dřevu dům dýchá, ale dřevo je také schopno vyrovnávat vlhkost vnitřního prostředí a udržovat ji v optimálním rozmezí 30-55%, takže uvnitř srubu je mnohem méně prachu, nedaří se zde bakteriím a virům. Lépe se zde dýchá, majitelé se cítí příjemně a dobíjejí si zde své baterky.

drevostavby-sruby-kontio-obyvak-jidelna 4


Co je tak výjimečného na finské technologii? Je to zejména to, že KONTIO ke stavbě srubových domů využívá výhradně lepené trámy z finské severské borovice, které jsou v sušících komorách během 21 dnů vysušeny na 18% vlhkosti. Nejde tedy o šokové vysoušení dřeva, lignin zůstává nepoškozený, proto je dřevo stále pružné, ale nekroutí se. Dům pouze „sedá" a to cca o 1 cm na metr výškový.

Další jedinečností je systém tzv.dvojí ho těsnění, se kterým KONTIO přišlo v roce 2011 a díky kterému jsou výsledky blower door testu lepší o 13%. Podélné spojení trámů bylo vylepšeno umístěním dvou izolačních trubiček do předem vyfrézovaných žlábků. Důkladně izolovány jsou také rohové spoje, podlaha a střecha.

Jaká je rychlost výstavby srubu?

Rychlost celé výstavby majitele ohromila. Základová deska byla hotová za 3 týdny, uzavřená hrubá stavba včetně příček trvala pouhých 10 dní. Komplet vše k nastěhování bylo hotové za dva měsíce!

Tento srub je dřevostavbou se vším všudy. Dřevěné stěny jsou všude přiznané, nic není schované za fasádu čí obložení. Můžete tady tedy vnímat tento přírodní materiál v celé své kráse, majitelé ponechali i přírodní barvu dřeva a dům je ošetřen pouze průhlednou lazurou, která dá dřevu dokonale vyniknout. A to je dobře.

Plné znění článku a technické parametry


Líbil se Vám článek?
gotop