Adresář firem - reference

Tisk

Srubový dům si promysleli do posledního detailu. A teď si jej užívají

DAS | Čtvrtek, 08. březen 2018 |

Přidat na Seznam.cz

Srubove-domy-kontio-exterier titulka okHlavní inspirací mladých manželů bylo bydlení rodičů, kteří si již před deseti lety nechali na Moravě postavit srubový dům. Měli tak osobní zkušenost s materiálem, provedením, vnitřním prostředím i údržbou takové stavby.

„Po mnoha letech prožitých v centru hlavního města jsme se rozhodli s příchodem prvního syna odstěhovat kousek za Prahu a užívat si trošku klidnější životní styl," vysvětluje majitelka odchod z Prahy.

Jsou teď spokojeni. „Do hlavního města máme za kulturou blízko, super restaurace na dostřel. I když se přiznám, že s malým dítětem se dost zásadně náš životní styl změnil a hlavně jsme si oba užili dost legrace během našich mladých let a působení v nadnárodních korporacích. Teď podnikáme, nejsme vázáni každý den na dojíždění do Prahy, takže nám bydlenímimo město vyhovuje," vysvětluje Karolína.

Srubove-domy-kontio ok
Individuální návrh a stavba srubu na klíč

Srubový dům navrhl finský architekt Asko Lax, který se na srubové domy specializuje. S rodinou jejich požadavky pravidelně konzultoval, díky internetu to nebyl žádný problém. Jeho realizace můžete najít po celém světě, od Japonska po Českou republiku. Architektonický návrh domu zpracoval exkluzivně pro finskou firmu Kontio Loghouses.

Mladý pár pak svěřil stavbu v Česku na klíč firmě, která využívá montážní tým vedený takzvaným certifikovaným mistrem (zkoušky probíhají ve Finsku), stejně kvalifikovaný musí být i jeho zástupce.

Srubove-domy-kontio-obyvaci-pokoj ok

Na rozdíl od zděné výstavby nelze totiž u domu ze dřeva některé chyby po zabudování odstranit. Ty se přitom, vzhledem k dvou až tříletému sedání domu, mohou projevit až za několik měsíců či let. Proto se na kvalitu a přesnost výroby kladou vysoké požadavky. V Česku se pak stavba už jen během pár dnů smontuje.

Srubove-domy-kontio-kuchyn-2 ok
Srub a kouzlo jeho dřeva

"Přáli jsme si celoroubený srubový dům, který je roubený až do štítu, stejně jako většina vnitřních příček. Všechno jsme museli naplánovat do posledního detailu včetně elektriky, protože otvory pro kabely se vrtají již v rámci výroby přímo do trámových stěn. Na stavbě pak elektrikáři natáhnou instalace právě do těchto otvorů, na změny není šance," popisuje majitelka.

Článek v plné verzi a technické parametry srubového domu


Líbil se Vám článek?
gotop