Archiv starších vydání

Tisk

Časopis Dřevo&stavby 6/2010

Soňa Karásková | Pondělí, 15. listopad 2010 |

Přidat na Seznam.cz

titulka-6-2010Datum vydání: 22. listopadu 2010
Číslo: 6
Ročník 2010

Předplatné včetně nabídky starších čísel je možné objednat v sekci Předplatné.

V čísle 6/2010 časopisu Dřevo&stavby mimo jiné najdete:

  • čtyři redakčních návštěvy, z toho jednu v pasivním domě
  • postřehy o vlivu dřevostaveb na životní prostředí
  • článek o moderních „hrázděnkách" neboli domech z těžkého skeletu
  • tipy na originální ztvárnění fasád pomocí dřeva
  • zajímavý výzkum o tom, kolik váží dřevostavba
  • pojednání o tepelné izolaci z konopí
  • rubriku Zdravé bydlení a v ní článek o nezávadných barvách
  • a mnoho dalších zajímavých informací

1Cenné dědictví

Věděli jste, že lidstvo v roce 2007 spotřebovalo ke svým aktivitám ekvivalent 1,5 planety Země? A že Zemi bude trvat 1,5 roku, než obnoví všechny spotřebované zdroje a absorbuje vyprodukované množství oxidu uhličitého? Výsledky pro další roky nejsou o nic lepší. Jak z tohoto kruhu ven?

2Domy z těžkého skeletu

Jejich historickými předchůdci jsou hrázděné domy, jaké známe z Německa nebo našich Sudet. Dnes se prakticky nestaví, technologicky nejblíže jsou jim velmi líbivé a oblíbené domy z těžkého skeletu typické bohatým prosklením.

3Kabát s vůní pryskyřice

Proč se má dřevostavba schovávat za minerální omítku, když může hrdě odhalit to, co je jejím jádrem – dřevo. Dřevěné fasády mají své výhody, jsou však náročné na technologickou kázeň při jejich instalaci.

4Kolik váží dřevostavba?

Environmentální přínos lehké dřevostavby oproti těžké silikátové konstrukci spočívá kromě výrazného využití dřeva jako obnovitelné suroviny také v úspoře celkové hmotnosti a s tím spojených přepravních nákladů. Na příkladu jednoho domu ukážeme, o jaké konkrétní hodnoty se jedná.

5Konopí znovu objevené

Ačkoli je tato přírodní surovina ve funkci tepelné izolace prověřená staletími, v současné době bychom domy izolované právě konopím hledali jen obtížně, protože se stále jedná o novinku.

6Láska na první pohled

Pojďte s námi na návštěvu do domu, který je příkladem výše zmíněné dřevostavby z těžkého skeletu. Její majitelé si bydlení v takovém domě nemohou vynachválit!

7Pro práci i zábavu

Pracovna už dávno není výsadou bohatých podnikatelů nebo účetních pracujících z domova. Kdo má dnes doma počítač, potřebuje alespoň malý pracovní koutek nebo lépe malou, ale samostatnou místnost.

8Dřevostavba v srdci přírody

Pozoruhodný pasivní dům vznikl v srdci chráněné krajinné oblasti a nakonec se souhlasem úředníků, byť zástavbová studie nařizovala trochu jiné tvarosloví...


    Líbil se Vám článek?

    Akce / DřevoStavby

    Zobrazit kalendář »

    gotop