Instalační předstěna

Tisk

Soňa Karásková | Neděle, 03. duben 2011 |

Přidat na Seznam.cz

instalacni predstenaInstalační předstěnaje prostor vytvořený zpravidla na vnitřní straně obvodových nebo vnitřních stěn, ve kterém lze bezproblémově vést elektroinstalace, rozvod vody či odpadů. Je tvořena zpravidla laťovým roštem, výplní z tepelné izolace a sádrokartonovou nebo sádrovláknitou deskou.

Hlavní význam instalační předstěny

Instalační předstěna v budovách, včetně dřevostaveb, plní důležitou roli ve správném umístění a ochraně různých typů instalací, jako jsou elektrické kabely, vodovodní potrubí, kanalizace a další. Hlavním úkolem instalační předstěny je minimalizovat porušení parozábrany, která často slouží i jako vzduchu nepropustná vrstva, a chránit ji před potenciálním poškozením. Předstěna také umožňuje vytvoření dodatečné vrstvy tepelné izolace, což může být z hlediska energetické účinnosti budovy velmi výhodné.

Při konstrukci dřevostaveb může být použití instalační předstěny zvláště důležité, protože dřevostavby často využívají difúzně uzavřené konstrukční systémy, kde je důležitá pečlivá kontrola vlhkosti a vzduchotěsnosti. Instalační předstěna tedy zajišťuje, že instalace mohou být provedeny bez negativního ovlivnění těchto klíčových vlastností stěn a dalších konstrukčních prvků.

Při aplikaci instalační předstěny je důležité zvážit orientaci latí nebo nosníků, na které bude předstěna upevněna. Volba mezi svislým nebo vodorovným uspořádáním závisí na konkrétních požadavcích projektu a na tom, jak jsou vedeny instalace. Důležité je také dbát na správné utěsnění všech průchodů a otvorů, aby se zachovala celková vzduchotěsnost a energetická efektivita budovy.


Líbil se Vám článek?
gotop