Konstrukce

Soňa Karásková | Neděle, 03. duben 2011 |

Přidat na Seznam.cz

Hrázděná konstrukce

Hrázděná konstrukce, kterou tvoří kostra z přířezů – jedná se o hraněné svislé a vodorovné trámky zpevněné šikmými vzpěrami; tato kostra má nosnou funkci a její volný vnitřní prostor je vyplněn materiálem bez nosné funkce (například dřevohliněnou výplní či zdivem z kamene nebo cihel).

Masivní konstrukce

Masivní konstrukce z vrstveného masivního dřeva, kterou tvoří prefabrikované velkoplošné dílce – ty vznikají vrstvením lepeného dřeva, přičemž jednotlivé vrstvy jsou proti sobě vždy otočeny o 90 stupňů, což zajišťuje dokonalou tvarovou stabilitu; nosné prvky jsou používány jako stavebnice pro stěnové, stropní i střešní konstrukce; výhodou je rychlost výstavby a jednoduchost montážních spojů- panelová - (zvaná též sendvičová) – rozhodující část výroby se odehrává ve výrobních halách: rodinný dům se zde smontuje „nanečisto“ a po ověření je převezen na staveniště, kde je hrubá stavba na předem připravený základ hotová za dva až tři dny; významnou předností je proto rychlost výstavby.

Roubená konstrukce

Roubená jednovrstvá konstrukce, která je sestavena z masivních profilů opracovaných do tvaru trámů;  charakteristickým prvkem je roubení – zatesání tzv. na rybinu, přes niž trámy nepřesahují a tvoří tak prakticky klasický roh; vnitřní stěny, stropy i schody mohou být rovněž roubené; ve výrobně se dům nejprve předvyrobí a po demontáži se znovu instaluje na parcele.

Sendvičová konstrukce

Sendvičová konstrukce (zvaná též panelová), u jejíž výroby se rozhodující část odehrává ve výrobních halách: rodinný dům se zde smontuje „nanečisto“ a po ověření je převezen na staveniště, kde je hrubá stavba na předem připravený základ hotová za dva až tři dny; základem konstrukce panelů je dřevěný rám nahrubo opláštěný – prostor mezi žebry je vyplněn tepelně-zvukovou izolací.

Sloupková konstrukce

Sloupková konstrukce, jejíž nosná část se skládá z dřevěné tyčové kostry a z pláště, který má kostru usazenou do obdélníkového rámu stabilizovat; plášť je vytvořen z desek na bázi dřeva a přenáší vodorovné zatížení (vítr, výztužné síly), zatímco tyčový skelet vyrovnává zatížení svislé (střecha, mezipatrové stropy); variabilní systém, který dává velký prostor kreativitě projektantů.

Skeletová konstrukce

Skeletová konstrukce, u níž rozlišujeme dvě základní podskupiny: lehký dřevěný skelet (zvaný též systém Two by Four, který je odvozen od nejrozšířenějšího smrkového fošnového profilu 2″ x 4″, tedy cca 50 x 100 mm) a těžký dřevěný skelet (pracuje výhradně s certifikovanými tyčovými prvky z lepeného dřeva, které jsou spojovány ocelovými svorníky a styčníky).

Srubová konstrukce

Srubová jednovrstvá konstrukce, jejímž základem jsou masivní dřevěné bloky nejčastěji kulatého průřezu zbavené kůry; charakteristickým prvkem srubů je zatesání sedlovým spojem, přes nějž klády probíhají a vyčnívají ven ze stěny; celková doba výroby a sestavení hrubé srubové stavby se pohybuje v rozmezí pěti až šesti týdnů.


Líbil se Vám článek?
gotop