Vydání 01/2015

Dřevěná perla ve Slovenském rudohoří

Simona s přítelem bydlela v paneláku, a protože děti už odrostly a město přestalo být potřeba, rozhodli se, že si postaví vlastní dům. S přítelem dlouho spolupracovali s horažďovickou firmou Atrium, a právě tato zkušenost jednoznačně rozhodla o technologii výstavby i o dodavateli. Zbývalo tak už jen vzít tužku a papír a pustit se do práce – oba jsou totiž jak se říká od fochu...

Asi jako každý stavebník jsme začínali výběrem pozemku a měli jsme štěstí. Ten náš, vysněný a ideální, jsme našli už za pouhý měsíc. Lokalita pro nás byla naprosto stěžejní, protože na co budete mít krásný dům, když nebude stát na hezkém místě? Zakotvili jsme tak nakonec v malé vesničce se 140 původními obyvateli, mezi dvěma většími slovenskými městy. Pozemek je ideálně orientovaný ke světovým stranám a díky umístění na kopci máme rovnou z obývacího pokoje a terasy impozantní výhled na hory a údolí.

Na kvalitě nešetřit

Protože jsme oba velmi dobře znali firmu ATRIUM a mnohokrát jsme se sami přesvědčili o tom, že jejich panely a technologie výroby jsou opravdu poctivé, ani na chvilku jsme nepřemýšleli o tom, z čeho dům postavíme. Chtěli jsme dřevostavbu, difuzně otevřenou konstrukci a panely předpřipravené v hale. Neměli jsme rozhodně neomezený rozpočet, ale poměrně rychle jsme si ujasnili priority – šetřit se nesmí na kvalitě obvodových konstrukcí, střeše, oknech a také systému větrání a vytápění. Do obvodových stěn jsme si tak nechali přidat pár centimetrů tepelné izolace a rozhodli jsme se pro dřevohliníková okna. Kompromisy jsme pak dělali při vybavování interiéru, které člověk může za nějaký čas vyměnit.

Montáž v nepříznivém počasí

Dům jsme si navrhovali sami, trochu netradičně máme dvě terasy – jednu orientovanou směrem k výhledům na jihozápadě a druhou severní. Severní terasa je v horkých letních dnech opravdu nedocenitelná. Vlastní architekturu domu jsme se snažili přizpůsobit prostředí, proto jsem své moderní představy o kompozitním domě s plochou střechou konfrontovala s místní výstavbou a klimatickými podmínkami podhorské oblasti. Nakonec tak vznikl jednopodlažní dům s valbovou střechou z falcovaného plechu v barvě antracitu a bílou omítkou v kombinaci se dřevem na fasádě.

Od firmy ATRIUM jsme si nechali zhotovit panely, montáž a ostatní práce jsme si zajišťovali sami. Doba výstavby se tak kvůli tomu protáhla. Základovou desku jsme realizovali v listopadu, s montáží se začalo v březnu a stěhovali jsme se v říjnu. A to i přes nepřízeň počasí, která nám v březnu přinesla sněhové závěje i silné větry. Dřevěné posuvné panely na fasádě se dodělávaly až v létě, takže jsme si plně užili ostrého jižního slunce, přestože máme na jižní a západní straně přesah střechy až dva a půl metru. Posuvné okenice se nám výborně osvědčily i ve větrných nebo deštivých dnech, kdy s jejich pomocí zatáhneme terasu a domácnost si jednoduše zvětšíme o další letní místnost.

Sálavé stěnové vytápění

V oblasti vytápění a větrání jsme se rozhodli pro systém, který je podle nás v současné době nejprogresivnější – tepelné čerpadlo vzduch-voda v kombinaci s teplovodním stěnovým vytápěním. Sálavé hliněné panely, které se montují místo poslední vrstvy sádrovláknitých desek, je možné nahřívat na teploty až o 20 procent nižší než u klasické podlahovky a výborně se pro něj tak hodí nízkoteplotní zdroj, jakým je právě tepelné čerpadlo. Vytápění je pocitově velmi příjemné, v létě se dá navíc přepnout na chlazení, které jsme už letos bohatě vyzkoušeli. Máme také instalované decentrální větrání s rekuperací inVENTer, které se nám stará o neustálé zajišťování čerstvého vzduchu. To ve spolupráci s hliněnými omítkami vytváří příjemné vnitřní klima bez problémů s nízkou vlhkostí v interiéru.

Chtěli jsme si vybudovat dům komfortní a příjemný, který se bude snadno udržovat a bude se v něm dobře bydlet. I proto jsme ho chtěli maximálně zjednodušit po technické stránce a zajistit, aby všechny použité systémy měly snadnou a efektivní regulaci. A podařilo se. Žije se nám tu s lehkostí a v symbióze s všudypřítomnou přírodou tak, jak by to ve městě nebylo možné.

Připravila Dagmar Šimonová
Foto Martin Zeman

Realizace: ATRIUM s.r.o.
Velikost pozemku: 745 m2
Zastavěná plocha: 166,6 m2
Podlahová plocha: 140,60 m2
Spodní stavba: základová deska – železobetonová konstrukce
Stavební systém: difuzně otevřená konstrukce ATRIUM Difu Tech IZO PLUS
Tepelná izolace: minerální izolace, dřevovlákno
Fasáda: bílá omítka, dřevěný obklad
Střecha: valbová střecha
Střešní krytina: plechová falcovaná krytina, antracit
Okna: TTK okna, zvenku antracit, zevnitř bílený smrk
Zasklení: izolační trojsklo
Podlahy: umělý kámen, lamino, koberec
Vytápění: teplovodní stěnové vytápění Naturbo
Zdroj: tepelné čerpadlo vzduch-voda
Větrání: nucené decentrální větrání s rekuperací inVENTer
Skladba stěny od interiéru: hliněná omítka, 35 mm hliněné panely se zabudovaným systémem teplovodního stěnového vytápění, 60 mm instalační předstěna / dřevěný rošt / tepelná izolace, 12,5 mm sádrovláknité desky Fermacell Vapor, 140 mm dřevěná konstrukce / minerální izolace, dřevovláknitá deska, armovací síťka, exteriérová omítka / dřevěný rošt, dřevěný obklad
Celková tloušťka stěny: 296 mm
U stěny: 0,16 W/m2K

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop