Tisk
Jak se vyrábí kvalitní koupelnový nábytek

Jak se vyrábí kvalitní koupelnový nábytek

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 12. únor 2015 |

Přidat na Seznam.cz

V lednu přijala naše redakce pozvání do svitavské firmy Dřevojas, která se zabývá výrobou koupelnového nábytku. Společně s generálním ředitele, Ing. Petrem Blažkem, jsme mohli nahlédnout pod pokličku výrobní technologie a na vlastní oči vidět, jak pracuje nejmodernější lakovací linka v České republice. A že bylo na co koukat.


Foto vyrobni zavod Svitavy foto zdroj DrevojasSpolečnost Dřevojas je jedním z největších českých producentů a dodavatelů koupelnového nábytku na český i evropský trh. V roce 2002 se tato firma se 70. letou výrobní tradicí stala změnou majitelů ryze rodinnou společností a v současné době vyváží své produkty i na Slovensko, do Ruska, Německa a Švýcarska. V posledních dvou letech firma investovala výraznou část svých investic do modernizace výroby, kam nás také předseda představenstva Ing. Zdeněk Blažek se svými syny pozval.


Výroba řízená podle čárových kódů

Výroba je z velké části plně automatizovaná a řídí se podle čárových kódů tak, aby bylo co nejvíce eliminováno možné výrobní pochybení. Prohlídka výroby začínala u skladu velkoplošných materiálů, dřevotřískových a MDF desek, odkud materiál míří k formátovací pile. Během následujícího roku dojde ve výrobě k jedné z posledních finančně velmi náročných inovací, vybudování tzv. chaotického skladu, který výrazně napomůže jak úspoře volného prostoru, tak rychlosti a flexibilitě samotné výroby.

01 Vyrobni a skladovaci prostory foto zdroj DrevojasV02 Formatovaci centrum foto zdroj Drevojaselkoplošná formátovací pila pracuje s přesností na neuvěřitelnou jednu desetinu milimetru.Pila podle zadaných pokynů velkoplošnou desku naformátuje na dílce o potřebných rozměrech.


Vysoký lesk za námahu stojí

04 Lakovaci automat CEFLA foto zdroj DrevojasLakovaný nábytek ve vysokém lesku je zdrojem mnoha diskuzí, často se udává především počet vrstev laku. Ing. Petr Blažek nám vysvětlil, že to zdaleka není tím hlavním ukazatelem kvality: "Výsledná kvalita dvířek v lakovaném provedení je přímo závislá na základovém materiálu a úrovni jeho připravenosti pro lakování. Na druhém místě je samozřejmě způsob a technologie, jakými je lak na dvířka nanášen. Proto největší investicí Dřevojasu za poslední rok je špičkový lakovací automat značky CEFLA – v současné chvíli nejmodernější v České republice a v širším měřítku i v celé Evropě."

Než je tedy MDF deska poslána do lakovacího zařízení, musí projít brousícím centrem, které slouží k dokonalému začištění – senzory přeměřují každý dílec a stroj si pak počítá pod jakým tlakem a v kterém místě je třeba dílec obrousit.

 05 Brousici centrum foto zdroj Drevojas06 Ometaci stroj pro ocisteni nabytkovych dilu foto zdroj Drevojas07 Proces lakovani CEFLA foto zdroj Drevojas

Celou linkou stříkacího automatu prochází pás, který má konstantní rychlost 3 metry za minutu. „Dílec je očištěn nejen od viditelných nečistot, ale také od elektrostatického náboje, který k povrchu jednoduše řečeno přitahuje částečky prachu. Proto je součástí ometacího stroje i antistatická tyč, která dílec náboje zbaví," vysvětluje Ing. Petr Blažek.

08 Automaticka lesticka lakovanych dilu foto zdroj Drevojas MG 4918Očištěné dílce pokračují do automatu, kde je na ně aplikována polyuretanová barva ve variantě vysokého laku (lesku), matu či polomatu. Slouží k tomu několik trysek, které barvu stříkají v absolutně rovnoměrném nánosu. Nalakovaná dvířka putují následně do sušárny, kde čekají cca 24 hodin na vytvrdnutí povrchu. Dřevojas se snaží svým zákazníkům vyjít maximálně vstříc - lak je možné zvolit v jakékoliv barvě ze vzorníku RAL či NCS nebo si stačí donést vzorek barvy, kterou odborníci namíchají. Každý lakovaný dílec po zaschnutí laku putuje do leštícího centra. Automatická leštička povrch finálně zaleští.


Nedodáváme žádné polotovary

09 Kolikovaci stroj foto zdroj Drevojas10 CNC Frezovaci centrum foto zdroj DrevojasNejlepší neviditelné kolmé spojení dřevěných dílců je spojení tzv. na kolíky. Spojení dílců díky přesné práci stroje vytvoří dokonalou hranu. Stroj do dílců vyvrtá nejdříve otvory. Poté do nich nadávkuje přesné množství lepidla a hned vzápětí do nich nastřelí kolíky. Pýchou výroby je také CNC frézovací centrum, kde je dílcům dán konečný tvar a jsou do něj navrtány a frézovány nejrůznější spojovací prvky, jako otvory pro kování, úchytky atd. Stroj je vybaven zásobníkem nástrojů, které v průběhu frézování automaticky vyměňuje.

Všechny dílce jsou v montážním centru nejdříve sesazeny a pokračují do tzv. korpusového lisu. „K zefektivnění kompletace nábytku slouží korpusový lis, který je určen k sestavení koupelnového nábytku. Doba trvání, za kterou tuto operaci stroj provede, včetně zaschnutí všech spojovacích lepidel, jsou pouhé tři minuty. Dřevojas svým zákazníkům prodává již smontovaný nábytek. Nikoliv žádné polotovary, které si musíte sami doma zkompletovat," vysvětluje dále Ing. Petr Blažek.

12 Balici centrum foto zdroj Drevojas11 Montazni linka foto zdroj DrevojasBalící centrum už jen hotovou koupelnovou skříňku obalí několika vrstvami ochranné fólie a zafixuje v krabici tak, aby nedošlo k žádnému poškození. Odtud míří výrobky na export i do ČR


Vize do budoucna - webový konfigurátor

 MG 4990Modernizace společnosti Dřevojas se nezaměřuje pouze na výrobu, ale také na přístup a služby směrem ke svým zákazníkům. Již třetím rokem úspěšně probíhá program atypické výroby nábytku do koupelny Dřevojas na míru, který umožní přizpůsobit si nábytek přesně podle svého vkusu a konceptu interiéru. „Aktuálně pracujeme na doladění speciálního webového programu – konfigurátoru, kde by si každý zákazník mohl nábytek navrhnout sám – a okamžitě by tak viděl, jak jeho představa reálně vypadá," uzavírá exkurzi ve výrobním závodu Ing. Petr Blažek.

FOTO: Dřevojas

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Nábytek a doplňky”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop