Kam o víkendu? Přece do nové dřevostavby!

Tisk
Kam o víkendu? Přece do nové dřevostavby!

Dagmar Šimonová | Pátek, 22. červen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Studio Pokorny Architekti navrhlo a zrealizovalo zajímavý víkendový dům pro soukromého slovenského investora v podobě moderní dřevostavby v nízkoenergetickém standardu. Klient chtěl vybudovat místo, kam by mohl se svou rodinou odjíždět na víkendy. Jelikož se jejich dům nacházel na velké parcele ve vesnici Nosice, obklopené krásnou přírodou s výhledem na Javorníky, přesvědčili architekti stavebníka, že vlastně ani nikam jezdit nemusí. Víkendové sídlo se saunou a vířivkou mu vybudovali kousek za domem.

Low-Energy-Weekend-House-by-Pokorny-Architekti-2Low-Energy-Weekend-House-by-Pokorny-Architekti-4 Low-Energy-Weekend-House-by-Pokorny-Architekti-5


Výsledek se od původních představ stavebníka diametrálně liší

 Low-Energy-Weekend-House-by-Pokorny-Architekti-14Low-Energy-Weekend-House-by-Pokorny-Architekti-13„Investor za námi přišel s poměrně benevolentním zadáním. Jeho jedinými požadavky byla blíže neurčitá lokalita v horách na středním Slovensku a podoba samotného domu – srubu. Nakonec má „chalupu" postavenou na vlastním pozemku kousek od domu, v podobě montované dřevostavby," směje se autor návrhu, Pavel Pokorný. „Jelikož se stavebník nachází přes týden v Bratislavě, kde pracuje, přesvědčili jsme ho, že další přesouvání ve víkendových dopravních špičkách není zrovna to pravé ořechové. Nakonec se myšlenkou víkendové domu, do kterého může dojít po práci v bačkorách, rychle nadchl."

O něco složitější to měli architekti s finální podobou domu. I tak se jim ale povedlo stavebníka přesvědčit, že dřevostavby mohou mít mnoho různých podob, včetně těch moderních, které umožní posunout dům do nízkoenergetického standardu. Klient se samozřejmě dřeva v interiéru vzdávat nemusel – izolované dřevěné panely jsou uvnitř kompletně tvořeny modřínem, v exteriéru borovicí. Místo masivního srubového domku v horách tak vznikl velice moderní dům kousek od vesnice, který na sebe přitahuje pozornost nejen všech sousedů, ale také médií.

 Subtilně vyhlížející dům uvnitř nabízí dostatek prostoru

Víkendový dům v NosicíchVíkendový dům v NosicíchDům je dvoupodlažní, v prvním patře se kromě krytého vstupu s terasou nachází velký obytný prostor s kuchyní, koupelnou, saunou a vířivkou. Po schodišti se dostaneme do druhého podlaží, kde jsou umístěné dvě ložnice a šatna. Z hlavní ložnice rodičů a také z chodby od schodů je výhled do obytného prostoru, který je na části vybudován na výšku dvou podlaží, osvětlený velkými střešními okny. Asymetrický tvar domu s předsazenou konstrukcí, obloženou kontrastním materiálem, působí harmonicky a láká tak k návštěvě.

Low-Energy-Weekend-House-by-Pokorny-Architekti-9Low-Energy-Weekend-House-by-Pokorny-Architekti-8Low-Energy-Weekend-House-by-Pokorny-Architekti-7


Nízkoenergetický dům je vytápěn především kachlovými kamny, doplňkově pak elektrokotlem. Podlahovou plochu celého domu tvoří 130 m2 a jeho realizace byla dokončena v roce 2011.

Low-Energy-Weekend-House-by-Pokorny-Architekti Low-Energy-Weekend-House-by-Pokorny-Architekti-3Low-Energy-Weekend-House-by-Pokorny-Architekti-12

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “O dřevostavbách”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop