Západ slunce nad úžinou Long Island v objetí voňavého cedru

Tisk
Západ slunce nad úžinou Long Island v objetí voňavého cedru

Dagmar Šimonová | Úterý, 27. prosinec 2011 |

Přidat na Seznam.cz

Čím více omezení a limit stavební parcela má, tím těžší je vymyslet na ní fungující a architektonicky zajímavý objekt. Někdy ale podobné komplikace přispějí k o to zajímavější stavbě a díky nim vznikne do detailu promyšlené dílo, které v sobě snoubí protichůdné požadavky.

Bay House - západ slunce nad Long IslandemLeroy Street Studio se k parcele na Long Islandu postavili čelem, přijali výzvu a jejich odpověď stojí za to. Bay House je dynamickým komplexem několika samostatných hmot, jejichž epicentrem je společenská terasa s úžasnými výhledy na okouzlující záliv. Ze strany ulice uzavřený a jednoduchý dům se plně otevírá a rozvíjí směrem k mořské úžině.

Dramatický kontrast otevřeného prostoru a betonové masy

Bay House - západ slunce nad Long IslandemParcela leží v těsném sousedství hned několika pozemků, které se s faktem, že leží v oblasti přílivových mokřin, vypořádaly po svém. Vodě jednoduše zakázaly vstup a rostliny přirozené pro slapové oblasti nahradily nepropustným pažením a anglickými trávníky. Nová výstavba v takových lokalitách už se ale dnes musí řídit přísnějšími předpisy, které hladinu vzdouvající se vody udávají mnohem výš a mnohokrát zpřísňují požadavky na provedení a kvality septiku.

Bay House - západ slunce nad Long IslandemBay House je proto vyzvednut na dřevěné pilíře, které umožňují vodě vstoupit a zase opustit pozemek při každém přílivu a odlivu. Jako kontrast ke zcela otevřenému „přízemí" domu je betonový kvádr perfektně zaizolovaného septiku, který je naopak pevně vetknut do země. Parcela, sevřená z jedné strany obslužnou komunikací a ze strany druhé mořskou hladinou, je v polovině přeťata přístupovou cestou, která dělí dům na dva samostatné celky, propojené vrchním podlažím.

Bay House - západ slunce nad Long IslandemOd silnice stoupá řada dřevěných schodů ke vstupnímu „otvoru", ústícímu na velikou terasu obehnanou dvěma větvemi domu. Z terasy klesá dřevěný chodník, který zabíhá až nad vodní hladinu ke kotvišti lodí.

Hlavním požadavkem bylo klást důraz na otevření společenských prostor směrem k západu slunce

Bay House - západ slunce nad Long IslandemDřevostavba usazená částí na dřevěných pilířích, částí na betonové základně, je obložená cedrovým dřevem. Dřevo se v hojné míře vyskytuje i v interiéru a samozřejmě na terase. Ta je před pohledy ze sousedství skryta v uzavřené náruči dvou částí domu, otevírá se pohledům na longislandskou úžinu a vzhledem ke své západní orientaci je skvělým místem pro pozorování západů slunce. Velkým prosklením je samozřejmě propojená s vnitřním obytným prostorem. Ten architekti řešili i z hlediska vybavení a ozvláštnili ho několika speciálními kusy vestavěného nábytku.

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Moderní architektura”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop