Originální projekt dřevostaveb na Slovensku

Tisk
Originální projekt dřevostaveb na Slovensku

Helena Petáková | Středa, 16. květen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Projekt obytného komplexu Mlýny si kladl za cíl vytvořit podmínky pro kvalitní a zároveň ekonomické bydlení. Kvalitu bydlení jeho autoři neposuzovali jen z hlediska technického provedení samotné stavby, ale i s ohledem na zabezpečení příjemného života v jednotlivých bytových jednotkách i v celém areálu.

Proto velkou pozornost věnovali také návrhu exteriéru obytného souboru, kde vytvořili víceré funkční zóny (společenská místnost s exteriérovým krbem, dětské hřiště, odstavné plochy pro auta, skladové prostory). Projekt počítá i se sadovými úpravami tak, aby obyvatelé souboru žili od prvního dne v pěkném prostředí.

Architektonické a stavebně technické řešení

Druhým základním cílem projektu bylo zabezpečit ekonomické bydlení nejen ve smyslu přiměřených prodejních cen pozemků, bytových jednotek a příslušenství, ale hlavně s ohledem na minimalizování provozních nákladů na bydlení, což mělo vliv na výběr konstrukčního systému - dřevěná rámová konstrukce, systém Diffuwall - i na volbu vytápění a ohřevu TÚV (tepelné čerpadlo voda-voda s centrální regulací). Jednoduchá a kompaktní architektura a dřevěná konstrukce umožnily bez významného navýšení investičních nákladů dosáhnout nadstandardních tepelně-technických parametrů jednotlivých konstrukcí a významně zlepšit poměr mezi zastavěnou a užitkovou plochou.
Území se nachází v oblasti s dostatkem kvalitní a lehko přístupné podzemní vody, která kromě využití jako užitková vody pro potřeby obyvatelů areálu je vhodná také jako médium pro provoz tepelného čerpadla. Tento fakt umožnil navrhnout takový systém vytápění a ohřevu TÚV, který kromě nízkých provozních nákladů zabezpečuje také nezávislost na klasických zdrojích energie a jejich dlouhodobě nepředvídatelných cenových výkyvů.

Obytný komplex MlýnySkladba bytových jednotek vytváří prostor pro bydlení rodin i jednotlivců a umožňuje tak řešit v současnosti velmi aktuální problém spolužití jednotlivých generací. Samotné bytové domy jsou řešené jako dvoupodlažní dřevostavby v jednoduché struktuře, která vytváří uzavřený dvůr a zároveň slouží jako clona od průmyslové zóny. Většina bytů vlastní terasu a pozemek.

Charakteristika území

Výstavba se nachází na pozemku v katastrálním území Ivanka u Nitry o celkové velikosti 2290 m2, na hranici rodinné zástavby a průmyslové zóny. Pozemek je rovinatý ze tří stran, sousedí s areálem mlýna a dřevozpracovatelské firmy. Na východě se otevírá výhled na sportovní hřiště a okolní pole. Obytný areál se nachází v blízkosti městské dopravy a pošty.

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Moderní architektura”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop