Kanadská divočina láká umělce

Tisk
Kanadská divočina láká umělce

Helena Petáková | Čtvrtek, 09. srpen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Východokanadský ostrov Fogo lákal v polovině 18. století kolonisty oceánem plným tresek, lososů a tuleňů. Současní ostrované však už jen těžko udržují hospodářství při životě – ryb je rok od roku méně, lov tuleňů začal podléhat mezinárodním kvótám. Jednou z cest, jak udržet v této pusté krajině plné balvanů s dvěma a půl tisíci obyvateli tradiční způsob života a zároveň na drsný ostrov přilákat turisty, investory a také zájem médií jsou projekty společnosti Fogo Island Arts, kterými zve na ostrov umělce z celého světa.

A tak v roce 2007 vznikl nápad postavit na pětadvacet kilometrů dlouhém a čtrnáct kilometrů širokém ostrově sérii samostatných studií, jež by se stala dočasným domovem pro spisovatele, malíře, fotografy nebo další autory, kteří chtějí se zdejší krajinou spojit svou tvorbu.

Architektonický experiment

Bílé Squish Studio architekta Todda Saunderse funguje jako ateliér pro umělce, Foto Bent René SynnevagBílé Squish Studio architekta Todda Saunderse funguje jako ateliér pro umělce, Foto Bent René SynnevagJedním z obytných ateliérů pro umělce je zářivě bílé Squish Studio. Chatka z bílých dřevěných prklen stojí osamoceně na břehu Atlantského oceánu. Kvůli nerovnému terénu a nevyzpytatelnému počasí je na dřevěných kůlech, tak jak jsou běžně budovány domy na celém ostrově.

Studio je unikátní svou jednoduchostí

Bílé Squish Studio architekta Todda Saunderse funguje jako ateliér pro umělce, Foto Bent René SynnevagBílé Squish Studio architekta Todda Saunderse funguje jako ateliér pro umělce, Foto Bent René SynnevagVchod orientovaný na jih je zakryt vytáhlou východní stěnou poskytující ochranu před studeným oceánským větrem. K přesahující zdi se rovněž sbíhá podlaha se stoupající střechou, a přede dveřmi studia tak vzniká krytá terasa. Čistá geometrická forma ve svém okolí působí jako metafora dramatického přechodu mezi zvlněnou krajinou a ostrými mořskými vlnami, které se rozbíjejí o okolní útesy. Obdobně, pomocí vytáhlé stěny a k ní se sbíhajícím rovinám, je vytvořen vnější prostor také na druhé straně budovy. Zadní terasa je menší než u vchodu, ale od interiéru je oddělena prosklenou stěnou, která nabízí úchvatný výhled na oceán a protější ostrov Pigeon. Právě skrze panorama, jež ateliér nabízí, se snažili architekti navázat na okolní divokou přírodu. Celá severní stěna, protkaná rámy oken, se tak - alespoň podle architektů - stala poetickým obrazem vyjadřujícím osobitou krásu ostrova Fogo.

Interiér studia navazuje na vnější podobu

Bílé Squish Studio architekta Todda Saunderse funguje jako ateliér pro umělce, Foto Bent René SynnevagBílé Squish Studio architekta Todda Saunderse funguje jako ateliér pro umělce, Foto Bent René SynnevagČistá bílá prkna, jimiž je vnitřní část chaty obložena, pokračují v jednoduchosti, kterou začala již tvarová forma. Neutrální prostor jako by čekal na svého obyvatele, jenž ho zaplní vlastními projevy emocí. Výraznou dominantu představují pouze černá kamna, která mohou být snad tím jediným, co může odvést pozornost návštěvníka od výhledu na oceán skrze prosklenou severní stěnu.

 Bílé Squish Studio architekta Todda Saunderse funguje jako ateliér pro umělceBílé Squish Studio architekta Todda Saunderse funguje jako ateliér pro umělceV tlustých obvodových zdech, lemovaných smrkovými prkny, jsou vedle úzkých oken zabudovány skříně a odkládací prostory. Nevelký prostor ateliéru díky tomu není potřeba zahlcovat množstvím nábytku. Squish Studio je vybaveno také koupelnou a kuchyňským koutem. Vzhledem k odlehlosti budovy je zde samozřejmostí energetická samostatnost. Elektrickou energii pro noční osvětlení zajišťují solární panely umístěné na sousedním kopci.

Bílé Squish Studio architekta Todda Saunderse funguje jako ateliér pro umělce, Foto Bent René SynnevagNa samém okraji severního Atlantiku vytvořil kanadský architekt Todd Saunders samotu, která je zrcadlovým odrazem kultury na ostrově Fogo.


Autor: Todd Saunders, Saunders Architecture
Zadavatel: Shorefast Foundation, Fogo Island Arts Corporation
Místo: Tilting, Ostrov Fogo, Newfoundland, Kanada
Projekt: 2007-2010
Realizace: 2010-2011
Zastavěná plocha: 52 m2
Obytná plocha: 30 m2

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Moderní architektura”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop