Tisk
Přístřeší pro lodě jako netradiční letní dům

Přístřeší pro lodě jako netradiční letní dům

Lucie Němcová | Pondělí, 07. duben 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Konverze tradičních pobřežních domků určených pro uskladnění lodí a rybářského náčiní na zajímavé letní obydlí je v Norsku trendem. Jedné takové přeměny se ujalo architektonické studio TYIN tegnestue Architects a ve vesničce Aure tak vnikl elegantní příklad rekreačního využití této dřevěné stavby.

Boathouse-TYIN-tegnestue-Architects-4V tomto případě bohužel nešla použít povodní konstrukce domku, jelikož byl ve špatném stavu. Nová stavba však přesně kopíruje jeho jednoduchý tvar, umístění a použité materiály. Prim hraje dřevo z norské borovice napuštěné produktem vznikajícím při výrobě cukrové třtiny - díky němu má dřevo krásně šedou patinu. Borovicový obklad tvoří fasádu domu.

Převážná většina materiálů z původního domu byla znovu využita také na nové stavbě - jako bednění pro betonové stěny a patky, nebo jako vnitřní obložení. Jednu z podélných stěn objektu tvoří atypické okenice, které se dají pomocí jednoduchých ocelových prvků vyklopit. Během chvíle tak můžeme proměnit domek v otevřenou vzdušnou terasu s výhledem na jezero.

1315939935-02-pasiaalto-npa-final

 


 


14 PasiAalto NPA FinalNaust-paa-Aure-Boathouse-By-TYIN-tegnestue-Architects-08




1315939906-01-pasiaalto-npa-final1315940042-06-pasiaalto-npa-final




Naust-paa-Aure-Boathouse-By-TYIN-tegnestue-Architects-10

 

 

 

 

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Realizované dřevostavby”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop