Tisk
Dřevěný dům v objetí stromů

Dřevěný dům v objetí stromů

Lucie Němcová | Pondělí, 11. srpen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Návrh zahradního domu, elegantně se vinoucího mezi vzrostlými stromy v zahradě, je odpovědí na požadavky matky rodiny upoutané na invalidní vozík, která se díky svému hendikepu cítila omezena na svůj malý jednolůžkový pokoj.

Tree-House-6a-Architects-3Domovem této dámy byla totiž památkově chráněná cihlová budova, původně sídlo tkalce z roku 1830, jejíž přízemní pokoje byly ve dvou různých výškových úrovních a zahrada dostupná pomocí několika schůdků z verandy, která stála na robustních betonových sloupcích - dědictvím po předchozím majiteli.

dezeen Tree-House-by-6a-Architects 6Úkolem architektů bylo najít způsob připojení původních přízemních místností domu, vytvořit pro majitelku novou ložnici s přímým vstupem na zahradu a udržet neformální atmosféru domova, kterou zahrada s domem doposud měla. Přáním autorů z britského studia 6a Architects bylo vytvořit dům lepší, než je ten původní. Výsledným řešením je  stavba, jejíž objem je soustředěn kolem zahrady - vine se kolem stromů, uhýbá před škumpou a vydechuje, aby vytvořila prostor pro velkorysou ložnici a koupelnu pod eukalyptem. Z ložnice je pak výhled na původní terasu. Betonové sloupy posloužily jako podpora pro nové zasklení verandy. Všechny pokoje v přízemí a na zahradě jsou plně bezbariérové.

533b904cc07a80e62d0000a1 tree-house-6a-architects tree house 101 - 6a architects-530x662The-Tree-House-©6a-architects-04Konstrukce domu je na přání stavebního úřadu možno rozebrat a jednoduše odstranit, když bude třeba. Jde o lehkou rámovou sloupkovou konstrukci. Odhalené dřevěné trámy uvnitř a překližka na podlaze jsou opatřeny bílým nátěrem, aby vynikly působivé pohledy ven do zahrady.


 Tree House 5 © 6a architects533b9078c07a807cd50000a7 tree-house-6a-architects 6a tree house drawings 6-530x374dezeen Tree-House-by-6a-Architects 9

 

 

 


6a treehouse designboom 101

 

 



dezeen Tree-House-by-6a-Architects 14 1000 kopie

 

 

 



Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Realizované dřevostavby”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop