Tisk
Jakými domy se majitelé chlubí? Pasivními!

Jakými domy se majitelé chlubí? Pasivními!

Dagmar Čechová | Čtvrtek, 20. listopad 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Majitelé novostaveb často po nastěhování sčítají chyby, vlastníci pasivních domů se těmi svými rádi chlubí. Proto mohly proběhnout už 11. mezinárodní Dny otevřených pasivních domů, kdy akci navštívilo 1600 lidí, kteří měli na v ČR výběr z 85 objektů.

Futura Neo v Říčanech u Prahy zdroj PRODESI DOMESI"Základním cílem Dnů otevřených pasivních domů je umožnit návštěvníkům pobavit se přímo s majiteli domů a zeptat se jich na vše, co je z investorského a uživatelského hlediska zajímá," vysvětluje Jan Bárta, ředitel Centra pasivního domu, které akci pořádá.

"Podobné zkušenosti jim stavební firmy nebo architekti i při nejlepší vůli nedodají," dodává Bárta.

slivenec1Výhody akce potvrzují i majitelé, kteří se dobrovolně do akce zapojují. "Sami jsme před pár lety chtěli stavět a sháněli informace. Dny pasivních domů jsou pro nás příležitostí, jak pomoct ostatním," uvedl Pavel Jouglíček, majitel jednoho z domů, který společně s partnerkou píše o stavbě a dokončování pasivního domu blog.

ilustracni foto exkurze02"Přínosem pro nás bylo, že majitelé všech domů mluvili o všech výhodách, ale i o tom, co třeba museli postupem času doladit," uvedla jedna z návštěvnic, Jitka Pašek Houfková.

Centrum pasivního domu pořádalo pro zájemce také organizované autobusové exkurze do vybraných objektů.

ilustracni foto exkurzeDo akce se zapojily desítky majitelů, architektů, stavitelů a projektantů, kteří připravili pro zájemce přednášky, komentované prohlídky i ukázky rozestavěných domů.

Dny otevřených pasivních domů se konají po celém světě. Letos se do nich zapojily i objekty na Novém Zélandu, v Chile nebo v Kanadě.

Česká republika přispěla 85 stavbami.

ZUŠ Holice - pohled ze zahrady Převažovaly rodinné domky, stále vyšší zastoupení ale mají také administrativní budovy.

Novinkou letos byla Základní umělecká škola v Holicích, postavená v pasivním standardu.

"V Česku nyní stojí pasivní mateřská škola, pasivní základní škola nebo pasivní dům pro seniory," doplňuje Jan Bárta z Centra pasivního domu.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop