Tisk
Konference Pasivní domy 2014: <small>technologie máme, chybí politická strategie</small>

Konference Pasivní domy 2014: technologie máme, chybí politická strategie

Dagmar Čechová | Neděle, 23. listopad 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Konferenci v brněnském Kongresovém centru navštívilo 320 specialistů, aby si vyměnili aktuální poznatky o navrhování, stavbě i rekonstrukcích domů do energeticky pasivního standardu. Jedním z hlavních řečníků nebyl stavař ani architekt, ale zástupce regionální vlády z Bruselu. Grégoire Clerfayt, ředitel odd. energetiky, prezentoval unikátní program, jehož výsledky mohou být inspirací i pro české úřady.

Konference Pasivní domy 2014Za 10 let se pomocí koherentní strategie podařilo vytvořit z energeticky neúsporného regionu jednoho z evropských premiantů. Od r. 2015 se budou v Bruselu stavět pouze pasivní domy. "Základem je nebát se vytyčit si jasný cíl a zapojit do procesu všechny ochotné aktéry, mezi nimiž sdílíte informace a zkušenosti," doporučoval zúčastněným politikům a úředníkům Clerfayt. V bruselském regionu se podařilo v l. 2004–2012 snížit energetickou náročnost o 14 %, přestože počet obyvatel o 14 % vzrostl. Na potřebnosti dlouhodobé a jasné strategie se shodovali i přítomní projektanti a zástupci stavebních firem.

Konference Pasivní domy 2014Na konferenci byly prezentovány také nejnovější tuzemské projekty postavené v pasivním standardu, mezi nimiž zaujala zejména ZUŠ v Holicích. "V Česku už funguje mateřská škola, dům pro seniory, několik bytových domů, administrativní budovy a samozřejmě stovky a stovky rodinných domů. Energeticky pasivní standard se osvědčila záleží už jen na nás, jak smysluplně tyto zkušenosti využijeme v dalším rozvoji českého stavebnictví," uvedl Jan Bárta, ředitel CPD, které konferenci pořádalo.
Příští rok se konference uskuteční na podzim v Bratislavě.

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop