PASIVNÍ domy 2015
Tento článek vyšel v: PASIVNÍ domy 2015
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 0 Kč
Objednat časopis
Tisk
Kvalitní pasivní dům s bonusem

Kvalitní pasivní dům s bonusem

Petra Vaňková | Čtvrtek, 16. duben 2015 |

Přidat na Seznam.cz

K pasivnímu domu vede nekonečně mnoho cest přes nejrůznější konstrukční a materiálová řešení a technologická vybavení. Manželé Duškovi dali přednost zděnému domu z pálených tvárnic a vyprávějí, co předcházelo jejich rozhodnutí a jak se v takovém domě bydlí, byť jejich zkušenost je zatím pouze krátká.

Naším přáním byl dům kvalitativně a technologicky odpovídající současné době. Spousta našich známých postavila rodinné domy a po deseti letech je zateplují a vyměňují okna. Něčemu takovému jsme se chtěli vyhnout. Přáli jsme si stavbu, která nebude stárnout takovým tempem. Cesta energetických úspor nám od začátku dávala smysl, proto jsme oslovili Centrum pasivního domu, které nám poskytlo dva kontakty. Z toho vzešla naše spolupráce s architektem Josefem Vostrackým, který nás ještě více utvrdil v tom, že nízkoenergetické bydlení je perspektivní řešení.

Chtěli jsme menší přízemní dům do 150 m2 podlahové plochy, se zahradou a krytou terasou. Důležitým požadavkem byl maximálně bezúdržbový objekt zejména z hlediska vytápění – nechtěli jsme například připravovat dřevo na zimu.

Zděná konstrukce jako značka jistoty a stability

pasivni dum zliv2Zděný systém se nám zdál jako nejlepší volba pro svoji jednoduchost, stabilitu a životnost. Z našeho pohledu také není tolik náchylný na chyby při jeho provedení. Nosná konstrukce je tvořena pouze broušenými cihlami Heluz tloušťky 440 milimetrů s integrovanou tepelnou izolací, které jsou celoplošně spojovány tenkou vrstvou speciální malty. Na této konstrukci už je pouze rošt s dřevěným fasádním obkladem nebo klasická omítka. Střecha je ovšem již konstrukcí tesařskou – trámy zespodu podbité OSB deskami a foukaná celulózová izolace Isocell. Díky foukané technologii prostor krásně vyplnila, izolační vlastnosti materiálu jsou výborné a navíc je ekologický. Stavba trvala přibližně rok, hlavní koordinaci řemeslníků jsme si ponechali na svých bedrech, ale hlavní stavební firma – zednictví Roman Kovář - STAKO plus – si celý proces pochopitelně hlídala.

Teplo v domě ze země i ze slunce

Dům je vytápěn tepelným čerpadlem země/voda – na pozemku je kolektor z trubek o ploše 300 m2. Tepelné čerpadlo nás oslovilo kombinací efektivity a nutnosti minimální údržby a obsluhy během provozu. Prakticky se o něj nemusíme starat. Častým argumentem je, že je závislé na elektřině, ale co dnes není? Navíc v budoucnu možná dojde také na fotovoltaiku, pro kterou je na střeše spousta místa. Objekt by se tak zásadně posunul směrem k nezávislosti. V domě je teplovodní podlahové vytápění. Ohřev vody zajišťuje jak tepelné čerpadlo, tak solární kolektory na střeše. Setkali jsme se s názory, že se kombinace tepelného čerpadla s panely nevyplatí vzhledem k poměru investice a účinnosti. Na druhou stranu podmínky státní dotace jsou nastaveny tak, že kdybychom tuto kombinaci neměli, dotace by nám unikla.

Státní dotace Nová zelená úsporám pro nás byla takovým příjemným překvapením, se kterým jsme ani nepočítali. Architekt nás na ni upozornil až během procesu výstavby, kdy už na projektu prakticky nešlo nic měnit, a my dodatečně dokládali potřebné náležitosti. Dům uspěl nad naše očekávání, vyšel pěkně i Blower door test (n50 = 0,47 (1/h), což často bývá kámen úrazu.

Čerstvý vzduch je základ

pasivni dum zliv1Samozřejmostí je nucené větrání s rekuperací tepla – máme větrací jednotku ATREA s výměníkem, kde si odpadní a příchozí vzduch předávají teploV jednotce není žádná úprava vlhkosti ani dohřev vzduchu. Po prvotním období, kdy jsme ladili provoz a fungování domu, se nastavení ustálilo na automatickém režimu – vzduchotechnika v pravidelných intervalech spíná a několik minut větrá na základě parametrů, které jsou v systému uloženy (například objem domu nebo počet obyvatel). Vše lze pochopitelně nastavit také ručně, pokud bychom chtěli. V obývacím pokoji máme čidlo na CO2, které je takovou kontrolou, zda větráme dostatečně. Než jsme našli ten správný režim, několikrát vzduchotechniku spustilo, protože míra CO2 přesáhla určitou hranici.

Velká prověrka domu proběhla v létě. Přesvědčili jsme se, že koncept stavby je navržen opravdu do detailu – přesah střechy stíní ostré jižní slunce, západní paprsky už do interiéru tolik nedopadají, takže se objekt nepřehřívá. Velmi efektivní jsou také rolety, které máme na všech oknech. Stačí nepouštět do domu během dne horký vzduch a klima v interiéru je ideálníNáš nový domov si tedy užíváme na sto procent a jsme sami zvědaví, jak se nám v něm bude žít za pár let a jak rychle bude dům stárnout.

Připravila Lucie Němcová, Foto Pavel Heinrich

Tuto reportáž s více fotografiemi jako i další zajímavé články najdete v našem speciálu Pasivní domy 2015, který si můžete zdarma objednat

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Pasivní domy”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop