Tisk
KASPER CZ: <small>Na Medvědíně přibydou nové apartmány</small>

Lucie Němcová | Úterý, 10. prosinec 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Apartmány Medvědín jsou jedním z nejočekávanějších horských stavebních projektů v Krkonoších. V současné době se výstavba nachází ve fázi výroby a montáže balkónových konstrukcí, které zajišťuje trutnovská firma KASPER CZ.

Soubor obytných domů se skládá ze čtyř samostatných třípatrových objektů, které dohromady tvoří 116 bytových jednotek. Byty jsou jednopokojové a čtyřpokojové s výhledem na hřebeny krkonošských hor a na lyžařské areály Medvědín a Sv. Petr. Celá stavba je architektonicky navržená z přírodních materiálů, aby co nejméně narušila ráz krkonošské krajiny a okolních staveb. Nejčastěji se pak používá dřevo a kámen.

IMG 0012Výrazným prvkem stavby, kterému se nyní věnuje největší pozornost, jsou takzvané slunečné terasy a balkony. David Kasper, ředitel společnosti KASPER CZ, která na stavbě dodává všechny dřevěné konstrukce od střech až po balkony, reaguje: „Balkony budou rozhodně stavbě dominovat. Lidé tam budou moci trávit spoustu volného času a budou vyžadovat určitý komfort. I proto bude celá konstrukce dle projektu vyrobena kompletně z modřínového dřeva." Podlaha balkonů bude z masivních podlahových profilů a dělící stěny z CLT panelů, což jsou panely z křížem lepeného dřeva. Všechny prvky budou odpovídat i náročným klimatickým podmínkám horského střediska.

IMG 9939Modřínové dřevo nebylo pro terasy a balkony Apartmánů Medvědín zvoleno náhodou. Tato dřevina je charakteristická svou vysokou odolností a trvanlivostí oproti ostatním typům dřeva. Nemusí se téměř ošetřovat díky ochranným látkám, které se v modřínech nachází. Dřevo je tak dokonale chráněno před napadením škůdců, nebo namáháním deště a sněhu.

Ing. Zbyněk Šrůtek z KASPER CZ dokládá: „Myslím, že je to správný materiál použitý na správném místě. Cena je sice vyšší, než třeba u smrkového dřeva, ale standard, který chtějí Apartmány Medvědín nabízet, by tomu měl také odpovídat."

IMG 9956IMG 0004Další výzvou pro KASPER CZ s.r.o. byl konstrukční systém spojů založený na principu takzvaných "neviditelných" spojů. V konstrukci jsou použity vrutové systémy z celozávitovými, dvouzávitovými vruty a samovrtnými kolíky v místech připojení ke kotevním bodům na fasádě. Kotevní místa k ostatním konstrukcím jsou upevněny pomocí pozinkovaných atypických spojovacích prvků, které splňují vysoké architektonické nároky na výsledný efekt celého komplexu. Šrůtek vysvětluje: „U projektů jako je Medvědín, jde samozřejmě s funkčností materiálů ruku v ruce i cit pro design, proto jsme pro stavbu využili konstrukční systém neviditelných spojů. Jedině tak nenarušíme linii a estetický vzhled budov."

KASPERCZIMG 0001

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop