Tisk
Dřevostavba může rozkvést. Třeba na fasádě

Dřevostavba může rozkvést. Třeba na fasádě

Petra Vaňková | Čtvrtek, 23. duben 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Přínosy zelených střech pro životní prostředí i obyvatele měst jsou známé a na domech se s nimi setkáváme čím dál častěji. Květiny, traviny a bylinky ale lze úspěšně pěstovat i na fasádách. Jedna taková zelená stěna zdobí i střed Paříže. Navrhl ji uznávaný botanik Patrick Blanc.

Zelenou fasádu, která pokrývá budovu na rohu pařížských ulic Aboukir a Petits Carreaux, tvoří 237 různých druhů rostlin. Ty jsou poskládány tak, aby tvořily rozmanité diagonální vlny. „Jsem velmi rád, že mohu zelenou fasádou přispět k blahobytu obyvatel této historické čtvrti a zároveň tak pomoci zvyšovat jejich ekologické povědomí," vyjádřil se tehdy autor Patrick Blanc, jenž se zelenými fasádami zabývá více než 30 let. V 70. letech minulého století tento experimentátor vynalezl systém, jenž umožňuje rostlinám růst na svislé ploše. Funkční technikou, již si Blanc nechal v roce 1988 patentovat, je dvojitá vrstva plsti přichycená na podložce sloužící jako opora pro kořeny. To vše je připevněno na kovovém rámu, který můžeme umístit na fasádu nebo ponechat stát samostatně.

Zelená dřevostavba pro výletníky

Fountain-House MontrealZelenými fasádami se nechalo inspirovat také německé studio Raumlaborberlin, jehož tvůrci navrhli dřevěný pavilon pod názvem The Fountain House. Dřevostavba, která byla postavena v rámci festivalu umění na kolonádě uprostřed kanadského Montrealu, slouží návštěvníkům jako oáza klidu. Je obalena vrstvou zeminy, ve které je vysetá tráva a semena hub, a obklopena malými fontánkami. Architekt Markus Bader k projektu říká: „Obal budovy neslouží pouze jako přístřešek. Stavba dýchá a proměňuje se." A to je hlavním smyslem zelených budov.

 

Bylinky nejen v zahradě

La-Maison-vague-by-Patrick-Nadeau dezeen_1Zelené fasády se ale postupně začínají objevovat také na obytných domech. Inspirovat se můžeme například nedaleko francouzského Reims v obci Sillery, kde architekt Patrick Nadeau navrhl dům nazvaný La Maison Vague neboli Vlna. Dům je pokryt vrstvou travin, bylin a květin – jednak kvůli tepelné izolaci, jednak kvůli přirozenému splynutí s okolní venkovskou přírodou. Dům je postaven výhradně ze dřeva, beton byl použit pouze pro základy. Tepelný komfort zajišťuje orientace na jih, dvojitá stěna fasády a vegetace rostoucí na ní. Prostor je vytápěn malými krbovými kamny.

 

Přínosy zelených střech a fasád

  • fungují jako přirozená tepelná izolace
  • podporují čistotu okolního ovzduší
  • snižují množství prachu a polétavých částic
  • zvlhčují vzduch
  • snižují náklady na klimatizaci

Účinky zelených fasád by se ale rozhodně neměly přeceňovat. Jak vyplývá z výzkumu španělské univerzity Universidad Politécnica de Madrid, která před časem zveřejnila rozsáhlou studii o vlivu zelených fasád na vnější a vnitřní klima budov, záleží na konkrétní lokalitě. Ve středomořském klimatu se jeví jako zásadní řešení opláštění budov, pro středoevropské podmínky mají spíše estetickou roli, a na severu se použití takových fasád pojí s řadou komplikací.

O vertikálních zahradách se můžete dočíst také v jednom z našich starších článků

Zdroj: http://www.dezeen.com/

 

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Fasády”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop