Tisk
Izolace: <small>5 důvodů pro minerální vlákno </small>

Izolace: 5 důvodů pro minerální vlákno

Dagmar Čechová | Středa, 22. říjen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Minerál (kámen či nerost) se za vysoké teploty roztaví, smíchá s několika složkami a ze vzniklé taveniny se vyrobí základní vlákna. Aby minerální izolace držela tvar, musí se přidat pojiva na bázi plastu a minerální oleje, které snižují prašnost výrobku. Podle použitého materiálu rozlišujeme skelnou, čedičovou, křemíkovou apod.

1. Je přírodní

02 kopieSkelná vata se vyrábí za velkého přispění recyklovaného skla, vyčerpání surovin pro výrobu izolantů na minerální bázi je téměř nemožné. Z minerální izolace se do dutin stavby neuvolňují žádné jedovaté látky, prakticky se jedná o "nadýchaný kámen".

2. Je variabilní

03 drevostavba 3DSlovo izolace je převzato z francouzského slova isolé – oddělený. Minerální vata má velice široké možnosti využití, nejen v tepelně izolačních obálkách staveb. Potrubní instalace se bez zaizolování neobejdou, v komínových systémech hraje dokonce roli požárního izolantu, v automobilech se používá pro tepelně-akustickou izolaci kabiny.

3. Široký sortiment

04 iStock 000010567979MediumDo stěn a podkrovních šikmin desky, do stropů a dutých konstrukcí podlah role – tak se většinou užívá. Například při halové výrobě panelů pro sendvičové dřevostavby je ale výhodnější použít vatu ve formě rolí. Pro izolace dutin (stropů, půd či víceplášťových staveb) lze jako novinku využít foukanou minerální izolaci.

4. Je nehořlavá

05 0000075029 003619 Glaswol20platen20en20rol20hresSamotný izolant zařazujeme do třídy reakce na oheň A1 – nehořlavé. V praxi se hodnotí stěna jako celek, výrobce dřevostaveb se tedy musí přesně držet předepsané skladby stěn, aby se zařazení do třídy A1 dodrželo. Skelná izolace má teplotu tání 450 °C, čedičová dokonce 960 °C – to jsou astronomické hodnoty, které zaručují, že evakuované osoby nebudou zasaženy odkapávající izolací, jako u polyuretanu či polystyrenu.

5. Životnost a rekonstrukce

10 Produkty 12Má prakticky neomezenou životnost - nemění tvar, objem ani tepelně izolační vlastnost. Pokud by se zbortila díky technologické nekázni či nedostatečné kvalitě izolantu, v horních částech stěny a pod okny vzniknou prázdná místa a degraduje statika stavby. Jako nejvhodnější řešení nápravy se jeví foukaná minerální izolace – vyvrtaným otvorem se hákem odstraní nefunkční izolace a dutiny se zaplní novým izolantem.

Petr Houška

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop