Časopis DŘEVO&stavby 3/2012
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 3/2012
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Izolace: <small>5 důvodů pro polystyren</small>

Izolace: 5 důvodů pro polystyren

Dagmar Čechová | Úterý, 18. listopad 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Polystyren je chemická látka vznikající zpracováním přírodní suroviny, která se nachází v podstatě na celé planetě – ropy. Je jedním z nejčastěji využívaných materiálů pro tepelnou izolaci, ať už máme na mysli pěnový (EPS) či extrudovaný (XPS).

01 struktura eps1. Nízká hmotnost a vynikající izolační vlastnosti

Základem je zpěňovaný polystyren ve formě perlí předpěněných sytou vodní párou, jež díky nadouvadlu zvětší až 50x objem. Nasypou se do formy, kde vlivem vysokého tlaku páry a teploty probíhá další expanze a svaření v kompaktní blok, kde až 98 % tvoří uvězněný vzduch.

Díky elastifikaci vyniká i v útlumu hluku. Bloky jsou v lisu o 2/3 stlačeny a po uvolnění se vrátí na 4/5 původního rozměru.

02 IMG 25952. Nenasákavost

Vzhledem k tomu, že pěnový polystyren není rozpustný ve vodě a má uzavřenou buněčnou strukturu, nepohlcuje prakticky žádnou vodu.

Vodní páry, obsažené ve vzduchu, ale umí procházet mezi stěnami buněk a tím i vrstvou izolace. Rychlost je dána difuzní tloušťkou, ta závisí na tloušťce izolační vrstvy a na faktoru difuzního odporu daného výrobku.

03 aplikace-GrayWall 23. Tvarová stabilita

Maximálně přípustné tepelné hodnoty pro použití pěnového polystyrenu závisí stejně jako u všech termoplastů na době působení vysoké teploty. Bez dodatečného mechanického zatížení snese krátkodobé teploty do 100 °C.

Některá místa nejsou pro užití polystyrenu vhodná, hlavně prostory pod oplechováním parapetů, kde dochází ke kontaktu izolantu s rozpáleným plechem. V letních měsících způsobuje velmi vysoká teplota degradaci izolantu a tepelné mosty.

04 bez názvu4. Snadná aplikace i opracovatelnost

Manipulace s polystyrenem je velmi lehká a nároky na únosnost osazovaných konstrukcí zanedbatelné. Polystyren lze opracovávat běžnými dřevařskými nástroji a provádět na něm veškeré potřebné úkony od řezání, vrtání, broušení, frézování až po lepení. Velmi snadno se tvaruje odporovou tavnou pilou – rozžhavený drát zanechává čistý řez s uzavřenou buněčnou strukturou.

07 poly65. Dostupnost a široký sortiment

Většinu sortimentu lze koupit v každých stavebninách a hobby marketech. EPS má 4 běžné druhy: základní, stabilizovaný, fasádní a perimetr pro izolaci spodních staveb. Výrobci nabízí ucelenou řadu včetně speciálních tvarovek pro ozdobné fasády, spádových klínů pro ploché střechy, rastrových desek pro podlahové vytápění apod. XPS se užívá především pro izolaci spodních staveb, pochozích plochých střech a betonové podlahy s uvažovaným vysokým zatížením (sklady, výrobní haly či hypermarkety).

Petr Houška

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop