Tisk
Pěnové dřevo je novinkou v oboru tepelných izolací

Pěnové dřevo je novinkou v oboru tepelných izolací

Michal Babor | Středa, 29. červenec 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Do skupiny tepelněizolačních materiálů nyní přibyla novinka – desky z pěnového dřeva. Desky vyvinuli vědci z Institutu pro výzkum dřeva WKI v německém Braunschweigu a v letošním roce byl tento objev vyznamenán cenou GreenTec Award.

Podle prvních výsledků má mít pěnové dřevo podobné technické předpoklady jako umělohmotné pěny – přinejmenším tepelněizolační, mechanické a hygrické vlastností. Na sériovou výrobu si ale budeme muset určitý čas počkat, protože tuto novou izolační hmotu vědci zatím stále zkoumají.

Oproti dosud známé izolační hmotě na bázi dřeva, dřevovláknitým deskám, má pěnové dřevo jednoznačnou výhodu v tvarové stálosti. Zatímco dřevovlákno může časem podléhat sedání a tvarovým změnám, pěnové dřevo je tvarově stálé a stejně jako dřevovlákno recyklovatelné.

Dřevopěnové izolační desky se vyrábějí napěněním jemných částeček dřeva. Dřevní hmota se nejprve jemně rozemele na kašovitou hmotu, do níž se vhání plyn, který vytváří typickou pěnovitou strukturu. Po vytvrzení lze dřevěnou pěnu dále zpracovat na tvrdé dřevité desky nebo elastické pěnové rohože. Jaký druh dřeva bude pro výrobu izolační pěny nejvýhodnější, nad tím vědci ještě hloubají.

Z hlediska vývojového i ekologického znamená dřevopěna významnou konkurenci pro syntetické izolační materiály jako jsou polyuretan nebo polystyren, které sice mají srovnatelné tepelněizolační vlastnosti, jejich ekologická stopa je však mnohem výraznější.

Zdroj: Fraunhofer WKI

 

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Izolace”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop