Časopis DŘEVO&stavby 2/2014
Tento článek vyšel v: Časopis DŘEVO&stavby 2/2014
Objednejte si krásně vonící výtisk časopisu s kvalitními fotografiemi pouze za 50 Kč
Objednat časopis
Tisk
Jak se řeší rozvody v masivních dřevěných panelech NOVATOP

Jak se řeší rozvody v masivních dřevěných panelech NOVATOP

Dagmar Šimonová | Pondělí, 21. červenec 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Na první pohled nejsou vidět, ale pro komfort bydlení mají obrovský význam. Řeč je o nejrůznějších technických rozvodech, které v dřevostavbě máme pro zajištění přívodu vody, elektřiny, tepla či odvodu odpadních vod a spalin. Chceme-li se po dokončení stavby vyhnout nepříjemnému pocitu z uspěchané práce, měli bychom se před startem i v průběhu realizace zamýšlet nad umístěním doslova každé zásuvky. Dvojnásob to platí u systému NOVATOP.


04IMG 2933NOVATOP je sofistikovaný konstrukční systém, který klade docela vysoké nároky na odbornost architekta a především projektanta. Řešení elektroinstalačních rozvodů by měl projektant podrobně promyslet a uživatelsky probrat s investorem, tak aby se eliminovalo dodělávání přípojných bodů na stavbě.

IMGP9405Zásuvky a vypínače je třeba umístit tak, aby byly uživatelsky správně a zákazníkovi plně vyhovovaly. Projektant musí provést podrobnou přípravu a do výkresové dokumentace zapracovat veškerá křížení a ty pak podrobně zapracovat do koordinačního výkresu, který by měl obsahovat všechny typy rozvodů. V praxi to znamená skrýt objemnější rozvody, stejně jako u jiných technologií dřevostaveb, do instalačních předstěn, šachet, souvrství stropů a podlah. Pokud se používá konstrukční panel pohledový v interiéru, je nutné řešit umístění zásuvek a vypínačů již ve fázi výrobní dokumentace. Elektroinstalace se do těla panelů frézují již ve výrobě. Pro práci s pohledovými panely je potřeba značná zkušenost především se směřováním představ investora. To je také důvodem, proč je dobré projekt zpracovat ve 3D modelu a ideálně si dům s investorem tzv. projít.

Dodatečně přidaná zásuvka nebo vypínač

box 01V případě takto podrobné přípravy se obvykle podaří podchytit všechna kritická místa. Pokud je nutné přece jen nějakou zásuvku dodělat, máme tři základní možnosti jak to vyřešit. Způsob řešení záleží také na stupni dokončenosti domu.

 

  • Nejsložitější, ale nejčistší řešení, je odfrézovat povrchovou lamelu panelu a pod ní vyfrézovat drážku pro vedení. Pak na místo odfrézované lamely vlepit novou lamelu a tu přebrousit. Toto řešení můžeme realizovat vždy i v dokončené stavbě a při správném provedení není zásah vůbec viditelný.
  • Druhou možností je realizovat rozvod na nepohledové nebo vnější straně panelu. V takovém případě uděláme do panelu otvor, kterým vedení protáhneme. Zbytek vedení se již odehrává v nepohledové části panelu. Toto řešení není problém na vnitřních příčkách. V případě obvodových stěn je nutné prostup panelem dokonale utěsnit, především u pasivních staveb.
  • Poslední možností je vést kabely například v mezeře mezi panelem a zárubní dveří a odtud se provrtat do místa přidané zásuvky či vypínače.

Pohledové dřevo v interiéru určitě stojí za úsilí, věnované přípravě!

Článek o rozvodech v dřevostavbě najdete v čísle 2/2014 časopisu Dřevo&Stavby. Předplatné časopisu Dřevo&Stavby si můžete zřídit ZDE.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop