Tisk
Stavby ze slámy nemusí být jen „alternativní“

Stavby ze slámy nemusí být jen „alternativní“

Michal Doležel | Středa, 09. září 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Sláma jako stavební materiál je poměrně levná a při vhodné úpravě má i velmi dobré mechanické vlastnosti. Jedním ze zajímavých materiálů na bázi slámy jsou Ekopanely, kterých je možné využít je konstrukci stěn dřevostavby.

Ekopanely jsou desky ze slisované slámy oboustranně kryté tenkou recyklovanou lepenkou. Díky tomu mají zajímavé mechanické vlastnosti. Stěna z ekopanelu je samonosná a z hlediska mechanického a tepelně-fyzikálního v lecčem předčí běžný sádrokarton či OSB desky.

Pouze sláma, lepidlo a papír

Pro vytvoření Ekopanelu je použita jen sláma, dřevařské lepidlo a recyklovaný papír. Slámy je ale v desce zalisované opravdu hodně. Každý, kdo s těmito deskami někdy pracoval, nejspíš potvrdí, že pokud desku rozeberete na jednotlivá vlákna, získáte opravdu pořádné množství slámových odřezků.

ekopanely 1Desky se vyrábí ve dvou šířkách 1200 a 800 mm, délka je pak dodána na přání zákazníka - od 1200 do 3200 mm. Šířka panelů je 58 nebo 38 mm. Ačkoli jde o slámu, je dobré počítat s tím, že desky jsou poměrně těžké - Ekopanel 60 váží 22 kg/m2. Právě velká hmotnost nejednoho stavebníka nepříjemně překvapila.

Ekopanely nejsou primárně určené jako izolace, nýbrž jako nosný prvek. I tak mají díky svému materiálu dobré izolační vlastnosti. Součinitel prostupu tepla U je 1,13 W/m2K. Co je však důležitější, slisovaná sláma má i dobré tepelně-akumulační vlastnosti.

Pro dřevostavby s rámovou konstrukcí

Dům z ekopanelů se většinou realizuje jako dřevostavba s rámovou konstrukcí. Kdy se ekopanely montují na vnější a vnitřní stranu konstrukce a vnitřek je vyplněn tepelnou izolací. Výrobce doporučuje dvě skladby stěn - se dvěma vrstvami ekopanelů, případně se stěnu složenou ze tří vrstev ekopanelů. Třívsrtvá stěna s doporučenou izolací vyhovuje parametrům obvodových stěn pro pasivní domy. Podle zkušeností realizačních firem však lidé v drtivé většině požadují levnější stěnu ze dvou vrstev ekopanelů.

ekopanely 3Na vnější vrstvu stěny pak výrobce doporučuje dřevovláknité desky Hofatex, který může krýt omítka. Na vnitřní stěny je pak možné použití třeba sádrovou omítku na perlince nebo tenkovrstvou hliněnou omítku. V praxi jsem viděl dům stěnu z Ekopanelů krytou folií Tyvek a odvětranou fasádou z prken.

Cena ekopanelů se pohybuje okolo 340 Kč za 1 m2. Ekopanel se jeví jako velmi perspektivní materiál pro nízkoenergetické dřevostavby. Určitá nedůvěra však převládá v otázce trvanlivosti a zejména odolnosti prosti vlhkosti.

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Konstrukce dřevostaveb”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop