Tisk

Zkuste ošetřovat exteriérové dřevo oleji-dovolíte mu dýchat!

Redakce | Pátek, 19. říjen 2012 |

Přidat na Seznam.cz

Fasáda ošetřená tungovým olejemPokračujeme v osvětě o přírodních nátěrech dřeva. Ošetření dřeva olejem je ekologické a zdravotně nezávadné. Olej si prostě s dřevem rozumí. Tentokrát si představíme dva oleje vhodné pro dřevo v exteriéru.

Oleje nemají takovou odolnost jako některé chemické nátěry - musíme je obnovovat na exponovaných místech. Oleje zachovávají dřevo dřevem a vykreslují jeho texturu. Ošetřované povrchy není nutno před novým napouštěním brousit či opalovat - tak jako je tomu při renovaci nátěrů lazur a laků.

Teakový olej – směs pro exotické dřeviny

Nanášení teakového oleje na dřevoOlej má kratší dobu zasychání než čisté lněné oleje a povrch má trvanlivější a lesklejší charakter. Na dnešním trhu je k dostání v mnoha odstínech a variantách viskozity. Teakový olej není žádným zázračným produktem z teakového stromu, je složený z kovových sušidel (kovová mýdla kyselin ricinového oleje),směsi lněných, terpentýnových a levandulových olejů. Jeho konzistence je velmi řídká, proto je velmi vhodný pro údržbu teakového dřeva a jemu podobných exotických dřevin.

 

Tungový olej na dřevo – dar čínské přírody

dřevostavba - tungový olejNátěr dřeva tungovým olejemTungový olej poskytuje dřevu jedinečnou ochranu. Jedná se o 100% přírodní produkt získávaný z ořechů čínského stromu Aleurites fordii. Jeho ochranné výjimečné vlastnosti mu vysloužily označení "dřevěný olej". Tungový olej proniká hluboko do struktury dřeva a po zaschnutí v ní vytvrdí. Povrch dřeva dokonale odpuzuje vodu a je mechanicky odolný.

Prakticky tento olej poskytuje zhruba dvojnásobně lepší ochranu než olej ze lnu. Po zaschnutí je povrch dřeva matný a nevykazuje odlesky. Olej však prohlubuje barvu a zvyšuje kontrast kresby letokruhů. Ošetřené dřevo neztrácí své přirozené vlastnosti. Olej je vhodný především pro ošetření fasád dřevostaveb, zahradního nábytku, prken teras, dřevěných lodí, ale i impregnaci různých materiálů jako třeba kůže. Olej je nutné nanášet ve slabých vrstvách štětcem, hadrovým tamponem či houbičkou. Pro lepší vsakování oleje je vhodné zahřívaní ve vodní lázni asi na 45°C. Tungový olej je hlavní složkou takzvaně dánského oleje pro ochranu dřevěných lodí.

 

Vaše komentáře (4)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Ochrana dřeva”

  • Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Aby byly dřevěné prvky ve stavbách schopny dlouhodobě plnit své funkce, je třeba vždy zvážit mnohé faktory týkající se vhodného výběru dřeviny, způsobu jeho opracování a zejména…

  • Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo je jeden z nejstarších stavebních materiálů. A také jeden z nejoblíbenějších. Dodává punc luxusu, pocitově hřeje a je potěchou pro oči. Pokud ho ale necháme venku, vystavené…

  • Impregnace dřeva se není třeba bát

    Impregnace dřeva se není třeba bát

    Chemické prostředky jsou neocenitelnými pomocníky při preventivní ochraně dřeva před škůdci. Impregnací ošetřujeme jak konstrukce, krovy a interiérové prvky uvnitř domu, tak i na…

  • Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Přinášíme vám pár užitečných zásad o tom, jak správně udržovat dřevěnou terasu aby nám dlouho vydržela.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop