Tisk
Švédské barvy COLOREX: <small>profesionální ochrana dřeva</small>

Švédské barvy COLOREX: profesionální ochrana dřeva

Dagmar Šimonová | Čtvrtek, 22. květen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Třetí největší švédský výrobce barev Colorex Sweden AB existuje na trhu více jak 50 let. Jako jednomu z mála evropských výrobců barev rostl firmě obrat i v období uplynulé krize, proto byla v zimě 2012-2013 kapacita závodu rozšířena na dvojnásobek.

Colorex logoProvoz je vybaven nejmodernějšími technologiemi, vlastním vývojem a laboratořemi. Exportuje se 40% produkce a to nejen do ostatní Skandinávie, ale i do dalších evropských zemí (Anglie, Německo, Polsko aj.), od minulého roku i do České republiky. Filozofií firmy je produkce velmi kvalitních výrobků, u kterých jsou díky unikátním výrobním procesům a absenci byrokratického řídícího aparátu, typického pro obří koncerny, dosahovány příznivé prodejní ceny.

BřízyŠvédsko je země lesů, bytovou výstavbu dodnes tvoří z 90 % dřevostavby. I proto jsou těžištěm výroby Colorexu především vodouředitelné barvy na dřevo pro vnější i vnitřní použití. Jak je ve Skandinávii obvyklé, klade firma velký důraz na ochranu životního prostředí. Výroba je certifikována dle kvalitativní normy ISO 9001 a dle ekologické normy 14001. Velká část interiérové produkce má navíc evropskou ekologickou pečeť „ECO –květina" a skandinávskou „Labuť". U rozpouštědlových barev se používají výhradně bezaromátové složkys vyšším bodem vzplanutí, což zajišťuje bezpečnost při dopravě a skladování.

P9070050a


Colorex NordenProtože v ČR – na rozdíl od Švédska – dominují u nátěrů dřeva polomatné rozpouštědlové lazury, upravil Colorex pro náš trh speciální tenkovrstvou lazuru Colorex Norden. Lazura na bázi alkydových pryskyřic je vodoodpudivá, ochraňuje dřevo před negativním vlivem vlhkosti a UV-záření. Lazura se dodává v 10 základních odstínech přírodního dřeva nebo ji lze natónovat individuálně míchacím systémem Colorex-Mix. Při venkovním použití se doporučuje použít základní nátěr Grundolja, který zvyšuje ochranu před plísněmi a prodlužuje životnostnátěrového systému. Laboratorní zkoušky trvanlivosti prokázaly, že se lazura pohybuje v kvalitativní špičce českého trhu.

P9070093a


ZálivVysoký zájem je též o speciální napouštěcí oleje na dřevo, především o nejkvalitnější z nich – Čínský tungový olej. Obsahuje 85 % oleje ze semen stromu tung, který se vyznačuje velmi jemnou nanomolekulární stavbou, umožňující lepší hloubkovou penetraci než běžné oleje. Dřevo je výborně chráněné před vlhkostí, nevznikají praskliny ani hniloba. Optimální oblastí použití jsou dřevěné fasády nebo venkovní terasy.

SrubVelmi exponovanou oblastí bývají nátěry oken. Zde se osvědčuje pololesklý vodouředitelný email Colorex Excellent na bázi polyuretanu a akrylátu. Unikátní tzv.skořápková technologie zajišťuje tvrdý povrch odolný proti poškrabání a UV-záření, současně však zůstává zachovaná i pružnost nutná pro dřevěné povrchy. Barva se používá jako základní i vrchní, aplikuje se štětcem.

 

Vaše komentáře (4)

Nejnovější články v kategorii “Ochrana dřeva”

  • Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Jak a čím nejlépe chránit dřevo?

    Aby byly dřevěné prvky ve stavbách schopny dlouhodobě plnit své funkce, je třeba vždy zvážit mnohé faktory týkající se vhodného výběru dřeviny, způsobu jeho opracování a zejména…

  • Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo venku natřít nebo nenatřít?

    Dřevo je jeden z nejstarších stavebních materiálů. A také jeden z nejoblíbenějších. Dodává punc luxusu, pocitově hřeje a je potěchou pro oči. Pokud ho ale necháme venku, vystavené…

  • Impregnace dřeva se není třeba bát

    Impregnace dřeva se není třeba bát

    Chemické prostředky jsou neocenitelnými pomocníky při preventivní ochraně dřeva před škůdci. Impregnací ošetřujeme jak konstrukce, krovy a interiérové prvky uvnitř domu, tak i na…

  • Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Dřevěná terasa – jak zachovat její krásu

    Přinášíme vám pár užitečných zásad o tom, jak správně udržovat dřevěnou terasu aby nám dlouho vydržela.

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop