Formaldehyd umí i zabíjet

Formaldehyd umí i zabíjet

Redakce | Středa, 03. duben 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Slovo formaldehyd je dnes v podvědomí lidí označeno jako „něco" chemického – nebezpečného a je třeba se vyvarovat jakékoliv expozici. Formaldehyd je nejjednodušší organickou sloučeninou ze skupiny aldehydů, která byla na naší planetě dříve jak lidstvo - jeho množství však neohrožovalo žádné živé organizmy – například nedílná součást plynných produktů lesních požárů apod.

Bylo tomu tak do doby jeho objevení ruským chemikem Alexandrem Butlerovem již v roce 1859. Dnes už je uveden v seznamu organických těkavých látek VOC (Volatile organic compound).

Vůně novoty

formaldehyd3Ona formule o vůni novoty se opravdu zakládá na pravdě, neboť náš čich je velmi citlivý a dokáže odhalit i sebemenší koncentraci formaldehydu ve vzduchu. Dalo by se říci, že formaldehyd se nachází prakticky v jakýchkoliv průmyslových produktech od nábytku z deskového materiálu, nátěrů, koberců, plastů, lepidel, tmelů, až po pěnové tepelné izolace – ze všech produktů se formaldehyd dostává do ovzduší a lidský čich jej vnímá jako štiplavý zápach. Například nábytek z deskového materiálu bývá často ochuzen na neviditelných hranách o nalepovací hranu, tím formaldehyd z desky postupně odchází do interiéru... Náklady výrobců se nepatrně sníží, avšak zdraví zákazníků zhorší.

Astma, rakovina atd.

Roztok formaldehydu obecně známý jako formalín, se používá k likvidaci všeho biologického – už toto by mělo lidstvo odrazovat od jeho používání k výrobě spotřebního zboží. Lidstvo je nepoučitelné - zdravotní problémy pracovníků, kteří s tímto chemickým materiálem zacházejí, jsou prokázány. Výrobky obsahující formaldehyd umístěné v interiérech už tak vysoké koncentrace nevykazují, ale zato jsou dlouhodobé. Formaldehydu se lze z interiéru jednoduše zbavovat častým větráním – atmosféra si s nízkou koncentrací naštěstí poradí sama a dokáže jej rozložit. Lidské tělo jej po vdechnutí rozkládá na oxid uhličitý a kyselinu mravenčí – tím se v těle formaldehyd nedokáže hromadit. Vyšší dlouhodobé koncentrace způsobují vývoj astmatu či jiných dýchacích potíží. U citlivějšího lidského organizmu může dojít i k rakovině dýchacích cest.

formaldehyd2Během přírodních katastrof  před několika lety v USA, kdy přišlo velké množství občanů o své domovy, jim bylo poskytnuto bydlení v obytných přívěsech z deskových materiálů na bázi dřeva. Po relativně krátké době obývání došlo u mnoha jedinců k dýchacím potížím a krvácení sliznic. Byla provedena měření koncentrace formaldehydu na tomto malém špatně větraném prostoru – výsledná hodnota byla šokující. Dosahovala až 0,8 ppm (1) - hraniční hodnota bezpečnosti koncentrace je 0,003ppm!

Deskový materiál vyrobený před více než dvaceti lety v našich závodech byl doslova jedovatý - únik formaldehydu do interiérů byl masivní. Avšak díky netěsným oknům docházelo k jeho odvádění do atmosféry a tím nebylo poškozování zdraví obyvatel tak markantní. Dnešní normy pro obsah formaldehydu v materiálech na bázi dřeva jsou již velmi přísné, ale proč nevyužívat dřevo v jeho původní podobě?

1) Jednotka Parts per million – částic určité látky na jeden milion částic – zde vzduchu.

Zdroj informací: www.en.wikipedia.org

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Stavební chemie”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop