Tisk
5 nejčastějších předsudků o tepelných čerpadlech

5 nejčastějších předsudků o tepelných čerpadlech

Dagmar Čechová | Pátek, 24. říjen 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Majitelé domů a bytová družstva často z důvodu vysokých nákladů na teplo a teplou vodu zvažují přechod na jiný zdroj vytápění. Nabízí se řada variant, z nichž největší potenciál skýtají tepelná čerpadla. Mezi laickou veřejností však i nadále přetrvávají předsudky, které odborníci vyvracejí.

1. Šetří málo

HPSU CompactNejčastěji se pro vytápění bytových domů používá čerpadlo typu vzduch/voda. Teplo dodává obvykle za ½ ceny oproti starším typům, je však nutné jej dobře vybrat, s ohledem na celou otopnou soustavu domu. „Při použití nízkoteplotního tepelného čerpadla ve vysokoteplotním otopném systému s radiátory se může stát, že zařízení bude pracovat na hranici svých technických možností. To se pak projeví nižším topným faktorem, a tedy i nižšími úsporami," uvádí Ivo Zabloudil ze spol. ENBRA, která se otopnou technikou zabývá.

2. V mrazech zamrzne a netopí

Konstruktéři s tvorbou námrazy počítají, proto jsou čerpadla vybavena pokročilou technologií odmrazování venkovní jednotky a většina i dalším zdrojem tepla – nejčastěji elektrickým kotlem. I kdyby čerpadlo zamrzlo, spíše než poklesem teploty v objektu se to projeví méně výhodným provozem záložního zdroje tepla.

3. V mrazech sice topí, ale nedodává dostatečně teplou vodu

HPSU HiTempTepelnému čerpadlu se snižující se teplotou nízkopotenciálního zdroje výkon opravdu klesá. Obvykle je tudíž instalován i další zdroj tepla, který pokryje odběrové špičky v nejmrazivějších dnech. „Při správně navrženém tepelném čerpadle by bivalentní zdroj neměl dodat více než 5 % celoročně dodaného tepla. Přestože je provoz elektrokotle nákladnější, na celkových účtech za teplo se to příliš neprojeví."

4. Je hlučné

Zařízení od renomovaného výrobce při správném umístění venkovní jednotky s hlučností nemívá problémy. „Chybná instalace venkovní jednotky, projevující se větší hlučností, je například mezi dvěma protilehlými stěnami nebo v rohu," sdělil Zabloudil. Během chladného zimního období pracuje intenzivněji kompresor, hlučnost kvalitních tepelných čerpadel však ani tehdy nepřevyšuje již ve vzdálenosti 1m hladinu, která odpovídá běžnému hovoru.

5. Je drahé

HPSU compactNěkteří zákazníci omezují výběr tepelného čerpadla podle pořizovací ceny. Je nutné si však uvědomit, že zařízení kupujete jednorázově, ale účty za energie budete platit opakovaně. Vyplatí se oslovit kvalitního dodavatele technologií, který vám nezapře ani další možné výdaje nebo případné problémy. Úspory, které lokální zdroj tepla přinese, daleko převyšují náklady na jeho každoroční servis. Životnost kvalitních čerpadel se pohybuje zcela jinde než jejich ekonomická návratnost.

 

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop