Tisk
FOR ARCH 2015: <small>Jaké jsou novinky ve větrání s rekuperací tepla?</small>

FOR ARCH 2015: Jaké jsou novinky ve větrání s rekuperací tepla?

Michal Doležel | Pondělí, 21. září 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Větrací systém s rekuperací tepla je důležitou součástí moderních nízkoenergetických a pasivních dřevostaveb. Letošní veletrh FOR ARCH 2015 ukázal v oblasti domácí vzduchotechniky několik zajímavých věcí.

 

Do rodinných domů se většinou instaluje některý z centrálních větracích systémů. Ten se většinou skládá z větrací jednotkyumístěné někde v technické místnosti domu a rozvodů čerstvého i odtahu vydýchaného vzduchu. Rozvody jsou pak většinou instalované pod stropem (často jsou zakryty stropním podhledem) nebo v podlaze. Větrací jednotka obsahuje ventilátory, tepelný výměník a řídicí elektroniku.

Lokální větrání

IMG 6631Větrací systém se většinou umísťuje do novostaveb, kde s jeho montáží počítá už projekt. Do některých domů se však rozvody vzduchu i velká větrací jednotka přidávají poměrně těžko. V takovém případě může přijít vhod lokální větrání s rekuperací tepla. Jde o malé zařízení, které se montuje přímo na obvodovou stěnu domu a zabezpečuje větrání jedné či dvou místností. A to bez nutnosti budovat nákladné rozvody vzduchotechniky.

Ještě před pár lety se taková zařízení hledala jen těžko, dnes už jich na českém trhu seženete několik. Jako svou novinku vystavoval lokální větrací jednotku s rekuperací tepla i český výrobce radiátorů - firma Korado. Při instalaci lokální větrací jednotky je nutné vybudovat otvor v obvodové zdi domu o průměru cca 30 cm. Zařízení je pak umístěno na zdi, ale není příliš velké ani nápadné. Větrací jednotku je možné ovládat klasicky ovládacím panelem, nebo pomocí čidla koncentrace CO2 v místnosti. Bohužel čidlo s větrací jednotkou s rekuperací tepla firmy Korado nekomunikuje bezdrátově. Ta je možná jen s jednodušším větracím zařízením bez rekuperace, která firma rovněž nabízí.

Problémem lokálních rekuperačních jednotek může být hlučnost. Tu jsme bohužel ve veletržním ruchu vyzkoušet nemohli. Na nejnižší výkon, který stačí na přísun čerstvého vzduchu třeba do ložnice obývané dvěma osobami, by ale větrání příliš hlučné být nemělo. Lokální větrací jednotka samozřejmě nemá tak velký výměník tepla, jako centrální větrací systém, její účinnost proto bývá nižší. Cena těchto zařízení se pohybuje okolo 15 tisíc korun.

Dálkové řízení přes tablet či mobil

IMG 6630Také větrací systémy s rekuperací tepla je už možné ovládat na dálku pomocí tabletů či mobilních telefonů. Zdá se, že trend ovládání domácnosti na dálku, jak jej známe třeba z vytápění, se projevuje i v dalších oblastech technického zařízení budov. Přes internet je možné sledovat nejen moderní větrací systémy, ale třeba i práci domácích čističek odpadních vod.

U větracího systému se předpokládá hlavně dálkové zapínání či vypínání a nastavování provozních režimů. U čističek odpadních vod jde hlavně o sledování činnosti a srozumitelnou vizualizaci telemetrických dat. S možností ovládání čehokoli na dálku přes internet, se zřejmě budeme setkávat stále častěji.

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop