Tisk
Budoucnost vzduchotechnických systémů: <small>Technologie Solus od Lindabu</small>

Budoucnost vzduchotechnických systémů: Technologie Solus od Lindabu

Redakce | Středa, 25. listopad 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Lindab, přední světový výrobce a prodejce vzduchotechniky, přichází na tento trh s revoluční novinkou, systémem Solus. Jedná se o energeticky úspornou technologii chladicích trámů v interiérech budov, která je celosvětovým unikátem. První stavbou, v níž se Solus instaluje, je nová dominanta švédského Jönköpingu – architektonicky působivá administrativní budova Runda Huset. Využití technologie Solus Lindab aktuálně zvažuje také v České republice.

 

„Jde o vůbec první systém, který k předávání energie mezi prohřátým a chladným prostorem a k vytvoření příjemné, až pokojové teploty po celé budově využívá chladicích trámů s jediným vodním okruhem,“ vysvětluje Göran Hultmark, výzkumný a vývojový manažer koncernu Lindab z oddělení pro řešení vnitřního klimatu. Solus je tak schopen 24 hodin denně zajišťovat stálou teplotu ve všech místnostech budovy. To se daří prostřednictvím recyklovaného využívání energie, dostupné v okruhu, kterým cirkuluje voda.

Systém předává energii z teplejších do chladnějších místností

Lindab systém Solus_06Nová technologie vlastně přesouvá energii mezi místnostmi s chladným a zahřátým vzduchem na základě aktuálních potřeb. Mícháním vody, která se vrací z různých zón budovy, lze recirkulovat mírně ohřátou vodu a energie namísto jejich chlazení či ohřívání, jak je tomu u konvenčních systémů. Jednoduše řečeno sníží teplotu v místnostech na prosluněné straně ve prospěch zastíněného prostoru na straně druhé.

Kombinací systému Solus s využíváním obnovitelných energií lze dosáhnout značných úspor. „Náklady na chlazení se díky technologii Solus snižují až o 45 %. A to zdaleka nejsou všechny výhody. Patří mezi ně i snadnější instalace a mnohem menší nároky na údržbu,” dodává Göran Hultmark.

Systém Solus má svou premiéru v 16patrové administrativní budově Runda Huset v jihošvédském Jönköpingu u jezera Munksjöstaden. Podle Gunnara Järvhammara ze společnosti Tolust, která je majitelem budovy, klade tato válcovitá „kulatá” stavba s vysokým podílem prosklených ploch značné nároky na konstrukční řešení úpravy vnitřního klimatu. „V celém objektu chceme vytvořit příjemné prostředí pro nájemce, které zajistí stálou teplotu po celý den. Právě proto se pro nás při porovnání s jinými, konvenčnějšími technologiemi stal systém Solus jasnou volbou,“ dodává Gunnar Järvhammar.

O tom, že Solus od Lindabu je opravdu revoluční novinkou, svědčí i jeho nominace na Produkt roku v kategorii proudění vzduchu (Air Movement Product of the Year), kterou mu udělil britský prestižní oborový časopis H&V News. Výsledky budou vyhlášeny v dubnu 2016 v Londýně.

Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop