Tisk
Mění se způsob účtování spotřeby elektřiny. Zásadní bude velikost hlavního jističe

Mění se způsob účtování spotřeby elektřiny. Zásadní bude velikost hlavního jističe

Michal Doležel | Pondělí, 25. leden 2016 |

Přidat na Seznam.cz

Pokud už vlastníte rodinný dům, nebo jen plánujete jeho stavbu, čeká vás nejspíš úvaha nad velikostí hlavního jističe. Od něj se totiž bude odvíjet daleko více plateb na elektrickou energii, než tomu bylo dosud. Tento trend má svou neúprosnou logiku, i když z hlediska úspor energie moc pozitivní není.

 

Rozhodnutí upřednostnit v účtování spotřeby elektřiny velikost hlavního jističe je kontroverzní. Bohužel ale z hlediska celého procesu spotřeby elektřiny od výroby, přes dodávku až po spotřebu v domácnostech má svoji logiku. Všechno je totiž dáno změnou energetického paradigmatu, kterou v nejbližší budoucnosti budeme procházet.

Cena silové elektřiny přestává hrát hlavní roli

Cena silové elektřiny je nejistá a má díky většímu využívání obnovitelných zdrojů energie tendenci spíš klesat. Naopak náklady na distribuci a přenos elektřiny zůstávají stejné nebo rostou. Poplatek za jistič vlastně distributorovi kompenzuje to, že musí s touto vaší maximální spotřebou počítat, i když je obvykle daleko nižší. Od kapacity jističe se tak budou odvíjet poplatky za distribuci energie a příspěvky na obnovitelné zdroje.

Důsledky těchto změn jsou jasné. Domácnosti, které mají silný jistič, ale malou spotřebu energie, na tom budou finančně hůře. Jde například o chalupáře, zahrádkáře, majitele rodinných domů nebo osamělé obyvatele bytů, v nichž je z historických důvodů namontován silný jistič. Tito spotřebitelé budou stát před úvahou, jak velký elektrický výkon vlastně potřebují (zda například provozují spotřebiče se silnými elektromotory – cirkulárky, stavební míchačky, vodárny) a zda by nebylo od věci kapacitu jističe snížit.

jističe

V praxi to pak znamená udělat některá rozhodnutí z hlediska životního stylu a návyků. Například některá zařízení, vyžadující připojení na třífázové rozvody elektřiny – obvykle právě cirkulárky nebo různá zařízení v domácích dílnách – nahradit menšími jednofázovými spotřebiči.

Naopak běžné domácnosti s průměrnou spotřebou na tom budou přibližně stejně. Nový způsob účtování by měl být nastaven tak, aby se průměrných domácností moc nedotknul. Zvýhodněni budou ti, kdo nemají příliš silný jistič (běžné byty) a spotřebují tak nějak běžný počet kilowatthodin.

Úsporám změny moc nepřejí

Změny v účtování spotřeby elektřiny s sebou ale nesou ještě jeden důležitý prvek. Účtování, které upozaďuje spotřebu elektřiny v kilowatthodinách, není tolik motivující pro případné úspory. A navíc vlastně velmi vyhovuje velkým energetickým společnostem, které si díky paušálním platbám přijdou k jistému zisku.

Úpravy účtování spotřeby elektřiny jsou ale nevyhnutelné a jsou spíš dokladem energetické revoluce, kterou v současnosti procházíme. Na cenách za kWh bude v celkových nákladech na elektrickou energii záležet stále méně a spotřebitelé budou muset v optimalizačních úvahách brát stále více na vědomí i dříve trochu přehlížené paušální platby za jistič.

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (3)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Technická zařízení”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop