Dřevostavbu museli postavit tak, aby zachovali kouzlo staré zahrady

Dřevostavbu museli postavit tak, aby zachovali kouzlo staré zahrady

Lucie Němcová | Pátek, 19. únor 2021 |

Přidat na Seznam.cz

Kouzlo dřevostavby nedaleko Prahy podtrhuje zahrada, s níž je dům v maximálním kontaktu. Rozložité stromy a keře obklopují stěny domu, větve starého tisu se občas dotýkají oken a nahlížejí dovnitř. Tohle téměř lesní okolí se podařilo zakomponovat i do interiéru prostřednictvím velkých oken, které dovolují nerušeně vnímat přírodu kolem.


Dřevostavba se musela přizpůsobit zahradě

Před pár lety jsme s manželkou začali hledat co nejpříjemnější prostředí pro budoucí rodinný dům. V obci nad řekou nedaleko Prahy jsme krásné místo našli; podařilo se nám koupit starou prvorepublikovou zahradu se vzrostlými stromy. Borovice, smrky, cypřiše a tisy vytvářely dojem anglické zahrady.

Měli jsme od počátku jasno, že budeme stavět dřevostavbu. Seznamovali jsme se s nabídkami stavebních firem a brzy zvítězila společnost Penatus. Líbily se nám její referenční stavby a to, jak k nám přistupovali. My jsme jim to ale zkomplikovali – u nás měli vhodně zasadit dům do hotové zahrady.

Chtěli jsme, aby se budoucí dům spíše přizpůsobil stávající zahradě nežli naopak. Vymezili jsme prostor, kde se smějí odehrávat stavební práce, nejbližší stromy jsme ohradili. Dlouho jsme dokonce zvažovali, zda opravdu musíme obětovat několik keřů a menších stromků.

Firma Penatus všechno zvládla výborně, projevil se její fortel, zkušenosti i cit pro okolí. Do vegetace jsme po dostavění domu zasahovali jen málo, aby zůstalo zachováno kouzlo staré zahrady, které vznikalo přes půl století a které nově zakládané zahrady budou získávat právě tak dlouho.


Přírodní přízemí, barevné podkroví

Podoba domu vznikala v dialogu s architektem a dodavatelem a změny, které jsme chtěli, zase souvisely s přírodou. Tak jsme si vymysleli okno dole v obývacím pokoji, velikostí připomínající výkladní skříň. Pohled z něj na lesní zahradu a zajímavou skupinu stromů nahrazuje obrazy na stěně.

V celém přízemí dominují přírodní barvy jako písková nebo režná; takový je nábytek, podlaha i kamna, za nimiž se skrývá pracovní kout.O co víc jsme se v přízemí drželi s barvami zpátky, o to víc jimi hýří podkroví. V patře se setkává nový nábytek se starým, secesním. Bezproblémové sousedství potvrzuje, že když se věci vyberou s citem a jsou kvalitně udělané, pak je jedno, kolik je jim let – mohou vedle sebe klidně existovat.

drevostavba-v-zahrade-chodba

Foto: Martin Zeman

drevostavba-v-zahrade-koupelna

obr.: Koupelna v prvním patře má trochu středomořský punc. Foto: Martin Zeman


Zpátky k prostému bydlení

Spojený obývací pokoj s kuchyňským koutem a pracovním koutkem v přízemí nám umožňuje být pospolu, ale přitom si nepřekážet, když se rodina sejde večer doma. V domě jsme se snažili všeobecně o jednoduchost, žádné složitosti, bezúčelné útvary a zalomení prostoru, žádné zbytečné přetechnizování domu.

Kvůli pocitu blízkosti přírody jsme zamítli i vzduchotechniku a klimatizaci a problém letního horka jsme řešili postaru, tedy možností funkčního větrání okny, dostatečným přesahem střechy nad okny, který funguje jako odstínění přímého letního slunce, silnější tepelnou izolací střechy a venkovními žaluziemi v těch oknech, kam slunce v létě svítí přímo.

Za skleněné vstupní dveře do domu jsme dnes vděčni. Je to mnohokrát lepší než původně zvažované dveře kompaktní a světlovod v předsíni. Tam je takto dost světla i v podvečer a navíc je opět vidět jiné partie zahrady...

drevostavba-v-zahrade-dum

obr.: K dynamice vzhledu štítové strany domu přispívá jak rozdílná fasáda přízemí a patra, tak také různá šířka oken. Vyvýšená terasa napravo je přímo utopená v zeleni stromů. Foto: Martin Zeman

drevostavba-v-zahrade-vchod

Foto: Martin Zeman


Meditativní terasa nad zelení zahrady

Terasa, na kterou vcházíme z obývací místnosti, je vyvýšená nad okolím stejně jako celé přízemí. Terasa je hodně prostorná, ale uzavřená a útulná; stíní ji protažená střecha. Dolů do zahrady se z ní schází po několika dřevěných schodech. I tady jsme obklopeni zelení, kromě zahrady vidíme až na skalnatá úbočí na druhé straně řeky.

Na Vánoce tady máme zvláštní vánoční strom – zdobíme totiž větve třešně zasahující svou korunou na terasu. V létě je tady příjemné posezení, výborně se sedí a povídá s přáteli, odpočívá i pracuje...

drevostavba-v-zahrade-kuchyn

Foto: Martin Zeman

drevostavba-v-zahrade-terasa

obr.: Podvečerní letní atmosféra s příjemným posezením na terase. Foto: Martin Zeman

drevostavba-v-zahrade-pokoj

obr.: Mezi krbovými kamny a knihovnou je ukrytý pracovní kout s úzkým oknem do zahrady. Foto: Martin Zeman

Komentář dodavatele

Stavbu domu na vzrostlé zahradě neprovádíme každý den. Architektonický návrh respektoval staré stromy a ostatní zeleň, kterou si investor přál zachovat. Vegetace znamenala stísněný přístup na pozemek a omezení prostoru kolem domu; museli jsme proto dělat řadu operací při stavbě jinak než jsme běžně zvyklí. To se podařilo. Technologicky a technicky je dům standardní. Naše poděkování a ocenění patří investorovi, který přes časové vytížení vždycky našel čas na řešení nutné agendy stavby. Příjemné nakonec bylo, že jsme zde byli „ochuzeni" o efekt, kdy se stavbou končíme a ta se skví ve své novotě na zcela holé parcele. V tomto případě se novostavba stala jednou z částí celku a zahrada jí přijala vlídně a s porozuměním.

ing-martin-ruzicka-penatus
Ing- Martin Růžička
PENATUS s.r.o.

Technické parametry

  • Realizace: PENATUS s.r.o.
  • Návrh stavby: ARCHIN, Ing. arch. Miloš Černý
  • Zastavěná plocha: 77 m2
  • Užitná plocha: 150,71 m2
  • Spodní stavba: základové pasy + crawlspace (strop v rámci dřevostavby)
  • Stavební systém: skeletová dřevostavba (Two by Four)
  • Tepelná izolace: čedičová Orsil Orsik
  • Fasáda: silikonová omítka, obklad modřínovými palubkami, mezi okny titan-zinkový plech
  • Střecha: sedlová
  • Střešní krytina: betonová Bramac Moravská plus
  • Okna: dřevěná euro
  • Zasklení: trojskla U = 0,76 W/m2K
  • Podlahová krytina: dlažby, masivní dřevěné podlahy
  • Vytápění: ústřední topení s radiátory, plynový kotel
  • Skladba stěny: směrem zevnitř: omítka, sádrokarton, instalační rošt 60mm, TI 60mm, OSB deska, dřevěná konstrukce 40x140 mm, TI 140 mm, DHF deska, minerální vata, omítkový systém STO / dřevěná fasáda
  • Celková tloušťka stěny: 326 mm
  • Hodnota U: 0,162 W/m2K

mail-ico-poptavka

Líbí se vám tato dřevostavba a chcete také stavět dům s kvalitní firmou? Zašlete dodavateli dotaz nebo nezávaznou poptávku!

Ryze česká společnost PENATUS s.r.o. byla založena v roce 1995. Od svého vzniku navrhuje, staví a vyvíjí moderní dřevostavby. Zkušenosti z více než 250 individuálních staveb a domů se snaží zúročit i v nabídce svých dalších služeb. Nabízí návrhy a realizace dřevostaveb, včetně pasivních, domy dle individuálního návrhu, i typové projekty.

Zaslat dotaz nebo nezávaznou poptávku

 

DaS 1-2012

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (2)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Návštěvy dřevostaveb”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop