Tisk
PALETY: <small>Multifunkční stavební materiál</small>

PALETY: Multifunkční stavební materiál

Lucie Němcová | Pondělí, 25. únor 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Následující stavby dokazují, že hodnotnou architekturu lze vytvořit i bez drahých komponentů. Základním stavebním prvkem jsou dřevěné palety, které jsou pro řadu z nás odpadovým materiálem. Málokdo při pohledu na tyto elegantní výtvory věří, že se vlastně jedná o jeden ze způsobů recyklace.

01 kopie kopie kopieNezvyklý objekt, připomínající tvarem diamant, je výsledkem práce italské firmy Avatar architettura. Zkušeným architektům a stavbařům se podařilo pomocí dřevěných palet a kovových spojů vytvořit krásný geometrický pavilon pro německý institut Villa Romana ve Florencii. Postaven byl během čtyř dnů a za stejně krátkou dobu může být rozebrán a postaven jinde. Slouží jako multifunkční prostor pro umění a performance.

recycled-pallet-pavilion-avatar-architettura-gselect-gessato-gblog-04recycled-pallet-pavilion-avatar-architettura-gselect-gessato-gblog-0302

 

 

 

palletpavilion-ed01Matthias Loebermann je autorem pavilonu vyrobeného z 1300 dřevěných palet u příležitosti Mistrovství světa v lyžování v německém Oberstdorfu. Pavilon byl 18 metrů dlouhý, 8 metrů široký a 6 metrů vysoký. Jednotlivé palety byly svázány spojovacími tyčemi a zajištěny popruhy. V noci byl interiér osvětlen lampou a oslněn reflektory, které zářily ven přes mezery palet. Netradiční objekt byl využíván jako místo setkání atletů a zástupců tisku. Po skončení mistrovství byl opět rozebrán. Autor záměrně použil palety, aby tento produkt ukázal v jiném světle, než je běžně vnímán.

86151 3 600Palettenpavillion-4gblog inhabitat pallet pavillion matthias loeberman 2

 

 

 

new-18Palettø je architektonický experiment ve veřejném prostoru, který má na svědomí jedenáct studentů dánské školy architektury. Studenti vyskládali palety do křivky připomínající hada a vznikl dočasný objekt, který vytváří nové svěží prostředí, místo k odpočinku a zároveň neobvyklou skulpturu a umělecké dílo.

new-71new-53ARCHIABLE Be-Paletto 002

 

 

Náklonnost k přirozeným materiálům a dřevu jsem objevila již při studiích architektury a šíření osvěty a inspirace z této oblasti mi dává velký smysl. Baví mě lidi motivovat k tomu, aby bydleli zdravě, komfortně a více či méně soběstačně.

Nejnovější články autora

Vaše komentáře (5)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop