Tisk
Když kvalita dřevostavby není jen prázdné slovo

Když kvalita dřevostavby není jen prázdné slovo

a.janousek | Pondělí, 23. březen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Ojedinělá služba Dřevařského ústavu - převratný způsob doložení kvality dřevostavby. Kvalita je dnes velmi zneužívané slovo a i po všech stránkách ošizený a poruchový výrobek má na svém obalu značky mnoho certifikací. Nemůžeme se tedy divit, když zákazníci nevěří žádným proklamacím a utvrzování o kvalitě, žádají často co nejnižší cenu a pak následují reklamace.

Podpora kvalitní výstavby

Tento stav nenechává v klidu odborníky Dřevařského ústavu, kteří našli způsob, jak podpořit kvalitní dodavatele a stavitele dřevostaveb a ochránit investora před nekvalitní výstavbou.

Co dělat v situaci, kdy zákazník očekává doložení kvality výstavby právě jeho domu? Pokud se například dům staví na základě individuálního projektu nebo technologií, kdy i konstrukce je stavěna přímo na místě? Odpovědi na tyto otázky přináší zcela nová služba Dřevařského ústavu, která vznikla přesně na míru potřeb jak koncových zákazníků, tak těch, kdo jim domy staví.

„Cílem bylo poskytnout našim zákazníkům, jimiž jsou jak dodavatelé staveb, tak investoři, opravdu spolehlivé ověření kvality dřevostavby již při její výstavbě", říká Ing. Jitka Beránková, Ph.D., pověřená řízením Dřevařského ústavu v Praze. „Proto jsme vyvinuli nový soubor služeb, který přináší dosud neobvyklý rozsah nezávislé, odborné a profesionální kontroly celého procesu – od návrhu až po konečnou realizaci. Přitom časové a cenové podmínky jsou u této služby přizpůsobeny potřebám a možnostem praxe v České republice".

Certifikát Kvalitní stavba

Drevarsky ustav Certifikat Kvalitni stavbaZcela novým prvkem služeb, které jsou na závěr využity pro udělení certifikátu Kvalitní stavba je především to, že není potřeba ujišťovat zákazníka o tom, že i jeho dům bude stejně kvalitní jako jiné domy postavené jinde a jindy, ale prostě se kontrola provede na jeho domě.

Ověření kvality přitom není žádnou formalitou, obsahuje návštěvy techniků na stavbě, kontrolu projektové dokumentace, měření mnoha veličin, kontrolu osazení důležitých prvků anebo například měření vzduchotěsnosti. Nezanedbatelnou výhodou je také celý soubor nadstandardních analýz, které lze přiobjednat a které dosud na běžných stavbách nebyly využívány.

Asi je zřejmé, že kontrola v takovém rozsahu umožní nejen doložit zákazníkovi, který o kvalitu opravdu stojí, skutečné parametry jeho domu, ale také zamezit mnoha nákladným, často zbytečným reklamacím. Jedná se vlastně o referenci pro další zákazníky.

Testování kvality oken

RAZITKO kvalitni_okna_pro_pasivni_domyZásadním parametrem současných staveb ze všech materiálů je energetická náročnost. Na ztrátách se výrazně podílejí okna a dveře a bohužel až příliš často se stává, že netěsnostmi kolem oken nebo jejich vadami je znehodnoceno velké úsilí a náklady věnované izolacím domu. Málokdo ví, že přestože okna musí mít certifikát, nemusí být testována. Proto i této problematice věnuje Dřevařský ústav velkou pozornost a skutečnou kvalitu oken testuje. Okna, která vyhoví zpřísněným požadavkům, pak nesou označení „Kvalitní okna".

Nové služby Dřevařského ústavu přinášejí špičkové metody měření a kontroly kvality do každodenní praxe a umožňují prakticky každému dodavateli dřevostaveb nebo stavebníkovi ujistit se o kvalitě prováděného díla, odstranit včas případné nedostatky či zabránit reklamacím. Jen díky důkladně prověřené kvalitě může pak dům nést hrdý titul – certifikát Kvalitní stavba.

Autor:

Ing. Petr Nováček, Dis., Dřevařský ústav

Vaše komentáře (1)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop