Miniaturní dřevostavby pro skromný život

Miniaturní dřevostavby pro skromný život

Redakce | Čtvrtek, 13. únor 2020 |

Přidat na Seznam.cz

Stavba malých domů je například v USA nečekaně populární. Jejich majitelé si pochvalují hlavně nízké náklady na stavbu bez nutnosti hypotéky a velmi dobrý komfort bydlení. A žít v nich vlastně i musíte, protože kvůli malému prostoru vám nic jiného nezbývá.

Obliba miniaturních domů možná souvisí s nedávnou ekonomickou krizí a obecnou nechutí k hypotékám a velkému zadlužování. Možná jde jen o logické pokračování v rozvinutém světě už běžného středostavovského trendu dobrovolné skromnosti a konzumního minimalismu. Anebo jde jen o výstřelek několika alternativně smýšlejících lidí? Malé dřevostavby – často jen se zastavěnou plochou o velikosti něco málo přes 10 m2 – staví na americkém trhu už spousta výrobců. Jedním z nich je i společnost Tumbleweed Houses (www.tumbleweedhouses.com), která miniaturní domky úspěšně produkuje už od roku 1999.

mobilní mini dřevostavba linden na břehu jezera

Obr.: Malé domy jsou většinou umístěné na podvozku, pro občasný převoz na jinou lokalitu. Foto Tumbleweed Houses

Miniaturní dům si lidé rádi umísťují na podvozek většího přívěsného vozíku. Domy jsou většinou navrženy tak, aby na vozík dobře pasovaly a beze zbytku využívaly místních legálních možností maximálního rozměru nákladu, který může jet po silnici. Nejde ale o náhradu obytných aut, počítá se spíš s občasným přejetím na jinou lokalitu.

Dům o velikosti chaty - pro "single" majitele ideální

Ačkoli jde o domy velikosti menší chaty, nepostrádají obvyklý komfort bydlení. Mají kuchyň, toaletu, koupelnu a obývací pokoj, před dveřmi je pak malá veranda. Jako ložnice většinou slouží obytné podkroví. Toaleta je většinou kompostovací či chemická, o vytápění se starají malá plynová kamna.

mobilní mini dům interiér ložnice

Obr.: Jako ložnice většinou slouží podkroví. Stropy jsou však nízké. Foto: Tumbleweed Houses

mobilní mini domek interiér

Obr.: Interiér je dřevěný. V obývacím pokoji může být také stůl a pohovka. Foto: Tumbleweed Houses

Konstrukčně jde o klasickou rámovou dřevostavbu s izolací z minerální vlny. Výrobce sice neuvádí tepelně-izolační charakteristiky takové stěny, ale domek lze podle jeho slov bez problémů obývat i v chladnějších klimatických podmínkách.

mobilní mini dům interiér kuchyně

Obr.: Vařit můžete v částečně oddělené kuchyni. Foto: Tumbleweed Houses

mobilní mini domek interiér

Obr.: Na vzhledu interiéru se podílí dřevo a přiznaná konstrukce stropu. Foto: Tumbleweed Houses

Takovýto "downsizing" však s sebou nese i nutné úpravy životního stylu. Miniaturní dům je sice velmi pěkný – Tumbleweed Houses nabízí celou řadu návrhů domů od koloniálního designu až po vzhled skandinávské chaty. Přece jen jde ale o lepší chatu s prostorovými kompromisy. Co je dobré pro jednoho single nadšence, nebude fungovat pro rodinu s dětmi. Do miniaturního domku si také neschováte třeba kolo nebo sekačku na trávu. Při výstupu do podkroví musíte použít žebřík a strop přitom není moc vysoký – nic pro klaustrofobiky.


Četli jste?

tiny-house-mini-drevostavba-maly-dreveny-dum
 
miniaturni-mobilni-drevostavba-magenta-tiny-house-exterier
 
wohlwagen-mobilni-dum-na-kolech-drevostavba-moderni-maringotka-alex-borghorst-tinified
 
Vaše komentáře (0)

Nejnovější články v kategorii “Zajímavosti”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop