Domácí plísně 2: <small>Životní potřeby</small>

Domácí plísně 2: Životní potřeby

a.janousek | Středa, 04. prosinec 2013 |

Přidat na Seznam.cz

Obecně plísně dokáží růst jenom tam, kde mají vhodné podmínky - primárně potravu. Na dezinfikovaném neporézním povrchu (např. sklu) se neuchytí - nemají zde potravu.

Tou je pro plísně jakýkoliv organický materiál - rostliny, živočichové, odumřelé tkáně, prach a třeba i jiné mikroorganismy. Některým plísním postačí k založení malé kolonie i třeba otisk prstu!

Většina domácích plísní má systém příjmu potravy tzv. saprofytický - tzn., že je využíváno pouze odumřelých organismů. Druhým systémem vyskytujícím se v domácím prostředí, je příjem potravy z živých organismů - tzv. parazitický příjem (na rostlinách, domácích mazlíčcích). Symbióza a komensalismus jsou typy, které se v domácnosti prakticky nevyskytují - plísně žijí v symbióze s jinými organismy (u komensalismu však soužití není pro pro partnera plísně nikterak výhodné).

Bez vody to nejde

plíseň2Je jasné, že plíseň bez vody nemůže žít, ale je nutné rozlišovat vlhkost vzduchu a vlhkost tzv. substrátu (místo kde plíseň ze sporu vyklíčila-zeď, oblečení, nábytek, atd.). Pro samotný růst plísně je nutná vyšší vlhkost, pro její šíření vzduchem prostřednictvím sporů, je vyšší vlhkost na škodu. Při nízké vlhkosti se spory uvolňují z těla plísně mnohem lépe a tak se dokáží šířit vzduchem neomezeně. Spory dokáží přežívat i v nižších vlhkostech dlouhou dobu. Jsou velmi dobře uzpůsobené na dlouhé přežití - mají výbornou UV ochranu. Viditelné okem nejsou - jejich velikost je od cca 2 do 60 µm.

plíseň1Každý druh plísně potřebuje pro svůj život i rozmnožování jiné vlhkostní a tepelné podmínky - nedají se tedy paušalizovat.

Teplota je druhým nejdůležitějším faktorem pro život plísní - odborná literatura uvádí 18-28°C, avšak neplatí to pro všechny druhy - některé jsou schopny vytvořit kolonii i v zimním období na obvodových stěnách z interiérové strany, kde povrchová teplota vlivem tepelných mostů osciluje okolo kritických 10°C! Některé druhy plísní vyžadují pro život i vyšší teploty než zmíněných 28°C.

 

I plísně chtějí dýchat

plíseň4Plísně potřebují k životu kyslík, proto se vyskytují na površích substrátů - avšak jsou schopny vnikat i hlouběji. Plísně nesnášejí silně zásadité prostředí - vyhovuje jim neutrální až mírně kyselé. I když je prostředí pro daný druh plísně nevyhovující, dokáže si ho pomocí vlastních kyselin mírně změnit ve svůj prospěch.

Zdroj informací: "Plísně v domě a bytě" - Kateřina Klánová
Grada Publishing


Další díly seriálu o plísních:

Domácí plísně 1: Kdo jsou a proč se ve stavbě vyskytují
Domácí plísně 2: Životní potřeby (tento článek)
Domácí plísně 3: Má je každý
Domácí plísně 4: Topit a větrat!
Domácí plísně 5: Zdravotní obtíže

Vaše komentáře (1)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop