Dřevostavba jako synonymum zdravého bydlení

Dřevostavba jako synonymum zdravého bydlení

Redakce | Středa, 05. únor 2014 |

Přidat na Seznam.cz

Kvalitní bydlení lze realizovat z ohromného množství stavebních materiálů. Většinou je mezi sebou srovnáváme z hlediska ceny či životnosti. Svou roli při rozhodování však mohou sehrát i další faktory. Například pocity, které ovlivňují naše vnímání materiálů. Pro mnoho stavebníků je dnes pocitovou volbou dřevo, respektive bydlení v dřevostavbě.

Avšak pod pojmem dřevostavba se dřevo skrývá v mnoha podobách. Na jedné straně jsou tady populární sendvičové konstrukce z dřevěných hranolů, které se nejčastěji zateplují minerálními izolacemi, jsou vzduchotěsně uzavřeny fóliemi a obecně mají velké předpoklady k dosažení vysoké energetické úspornosti. Na druhé straně máme stavby z masivních opracovaných klád, které možná nemají takové tepelně izolační vlastnosti, ale jsou zase ideálním příkladem použití dřeva v přírodním stavu.

srubové domy

Obr.: V některých lokalitách vyrůstají celá srubová městečka, která jsou určena k bydlení i rekreaci. Foto: Drevodomy Rajec

„Dřevo obecně v sobě nese velké množství pozitivní energie, která dokáže uvolnit stres či dokonce ovlivnit některé nemoci rozvíjející se v lidském těle. Jsou to už možná poznatky na hraně léčitelství, které ale v konečném důsledku mohou rozhodnout o tom, že si člověk vybere pro své bydlení například masivní dřevostavbu,“ přibližuje význam dřeva pro lidské zdraví Ing. Miloš Bronček ze společnosti Drevodomy Rajec zabývající se realizací srubových staveb.

Pod pojmem zdravá dřevostavba si můžeme představit třeba konstrukci z opracovaných klád, které se na sebe ukládají s použitím co nejmenšího množství spojovacích prostředků. Pokud bychom šli do důsledku, neměly by v ní být ani žádné umělé materiály typu lepidel či silikonových tmelů, které mohou do vnitřního prostředí vnášet zdraví škodlivé látky. Někteří odborníci jdou dokonce tak daleko, že nedoporučují ani použití hřebíků či šroubů.

masivní dřevostavba srub z kulatiny

Obr.: Srub můžeme bez nadsázky označit za jeden ze vzorových příkladů zdravého bydlení. Foto: Drevodomy Rajec

Jaké materiály tedy se dřevem kombinovat, aby naše stavba byla co nejzdravější? „Měly by to být hlavně přírodní materiály, například izolace na bázi dřevitých vláken, ovčí vlny nebo konopí. Dřevo můžeme natírat zdraví nezávadnými vosky a oleji. To všechno jsou důležité věci, které nám pomáhají vytvořit nejenom zdravé, ale také čisté prostředí. Pak se nemusíme bát negativních vlivů elektromagnetických polí ani nejrůznějších alergií,“ doplňuje Bronček, který je odborníkem s více než dvacetiletými zkušenostmi.

srub osazený velkými prosklenými plochami

Obr.: Do moderních srubů dnes není problém osadit ani velké prosklené plochy, které zajišťují solární zisky. Foto: Drevodomy Rajec

Nejen z nich vyplývá, že v případě touhy po zdravém bydlení bychom se vždy měli snažit vybudovat si kolem sebe především takové prostředí, v němž se budeme cítit co nejlépe. Dřevo je stejně jako člověk součástí přírody, a tak v mnohém našemu tělu i mysli prospívá. Pocitově i fyzikálně je to materiál vytvářející příjemné tepelné klima. V domech postavených z masivního dřeva ovšem také přirozeně cirkuluje vzduch, funguje regulace vlhkosti a výrazně se snižuje riziko vzniku plísní.

Vaše komentáře (6)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop