Tisk
Dřevostavby a biologie zvaná stavební

Dřevostavby a biologie zvaná stavební

DAS | Čtvrtek, 13. srpen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Moderní doba stále více myslí na naše zdraví. Snažíme se používat nezávadné materiály, správně větrat, obklopovat se věcmi, které nezatěžují naši psychiku. Z podobných principů vychází – stavební biologie (často se také používá německý termín Baubiologie). Zabývá se celostním vztahem mezi člověkem, jeho bydlením a okolním prostředím. V praxi tak proto uplatňuje poznatky z architektury, ekologie, psychologie, sociologie a jiných disciplín. Pro zdravé bydlení je důležité nejen použití přírodních a ekologicky nezávadných materiálů, ale také volba vhodného pozemku. A jak jsou na tom v tomto směru dřevostavby?

Výběr stavebního materiálu

01 P104099502 P1040984Z baubiologického hlediska představuje pro stavbu rodinného domu zvláště vhodný materiál  dřevo jako domácí, zdravotně nezávadná surovina. Jeho výrobci jsou pro nás stromy, které i v přírodě přirozeně rostou a mizí. Stejně tak dřevostavbu je možné kdykoli rozebrat a dřevo využít například jako tepelný zdroj.

Kromě dřeva využívá stavební biologie další přírodní a ekologické materiály jako je kámen, pálené a nepálené cihly, vápno, písek či sádra.

Dřevo je správná alternativa

04 05 P1040834Oproti jiným stavebním materiálům dřevo nevyžaduje chemickou ochranu. Pro jeho ošetření lze použít přírodní voskové nátěry nebo lněné oleje, které oproti syntetickým nátěrům neuzavřou póry ve dřevě. To je pak schopno regulovat vlhkost vzduchu v místnosti a absorbovat zápachy a do určité míry i škodliviny v interiéru. Dřevo má tedy blahodárný účinek nejen na pokojové klima, ale i na naše zdraví. Díky svým výborným tepelným vlastnostem udržuje dřevo teplotu dřevěných ploch blízkou pokojové teplotě, takže nestudí na dotek a neubírá teplo z interiéru.

Dřevěné plochy ošetřené pouze přírodními oleji či vosky nejsou elektrostaticky nabity. Pokojová elektřina v dřevostavbě se proto pohybuje na nízké úrovni, která je blízká přírodě.

Zásady zdravého bydlení

  • v kuchyni používejte odsavače par a místnost hodně větrejte
  • elektrospotřebičů raději méně – práci při vaření nejspíše prospějí, našemu zdraví kvůli elektrosmogu už ale méně
  • k počítači jsou nejvhodnější LCD monitory
  • kabely od počítače by měly být co nejdále od našeho těla.
  • při volání mobilním telefonem se nedoporučuje držet přístroj přímo u hlavy, ale raději využívat zařízení hands free či hlasitý odposlech
  • na noc je dobré mobilní telefon vypnout
  • v ložnici se vyvarujeme maxima elektrických zařízení. Lze použít odpojovače sítě, které na noc vypnou vybrané elektrické obvody

Celostní přístup ke stavbám

07 pb pr bhw pressebilder pd0210 5628 0Při vnitřních úpravách domu je možno zásady stavební biologie doplnit také principy starého čínského učení feng shui, které se člověka snaží navést k celkovému duševnímu a fyzickému zdraví. Kromě umístění sídel a domů vzhledem k okolnímu tvaru krajiny se feng shui zabývá mimo jiné také vlivem tvarů na člověka a radí vytvářet pravidelné tvary, které člověku navozují pocit harmonie.

Podle feng shui je vhodné dům rozdělit na aktivní a pasivní část. Pasivní část by se měla nacházet v klidnější části domu, která bude určena výhradně k našemu odpočinku. V ložnici i dětských pokojích je dobré opět vyhradit klidnější část, kde bude umístěna postel. Ta by se neměla nacházet naproti dveřím ani pod oknem. Náš odpočinek pak bude kvalitnější a my budeme mít správně nakročeno nejen k novému dni, ale také ke zdravému bydlení.

Vaše komentáře (0)

Líbil se Vám článek?

Nejnovější články v kategorii “Zdravé bydlení”

Více článků »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop