Titulní strana

Tisk

Rozhovor: Boom dřevostaveb probíhá napříč Evropou

Michal Babor | Středa, 14. prosinec 2011 |

Přidat na Seznam.cz

gou1Dřevostavby získávají v celoevropském stavebnictví postupně významné postavení. Tvrdí to v rozhovoru pro německý časopis mikado profesor Uwe Germerott, ředitel společnosti Forum Holzbau, která je mimo jiné organizátorem Mezinárodního fóra dřevostaveb (IHF) v Garmisch-Partenkirchenu a dalších kongresů v různých evropských zemích.

Pane profesore, jak vypadá situace v oblasti dřevostaveb mimo německy mluvící země?

Myslím, že dobře. V zemích, kde má stavění ze dřeva tradici a kde se dřevostavbám jako rodinným domům daří, jsou momentálně hojně diskutovaným tématem vícepodlažní dřevostavby a stavby pro jiné než bytové účely. V ostatních zemích alespoň výrazně stoupá počet rodinných domů na bázi dřeva.

Organizujete velké dřevostavbařské kongresy v Rusku, Francii a Itálii. Proč právě v těchto zemích?

Jde o velké rostoucí trhy, které ve srovnání s německy mluvícími zeměmi zatím v realizaci dřevostaveb zaostávají. Proto nás zástupci velkých společností podnikajících v oboru v těchto třech zemích oslovili s požadavkem na uspořádání kongresu a my jsme jim rádi vyhověli. „Forum Holzbau" se postupně stává populární akcí.

Měly kongresy ve zmíněných zemích úspěch?

Ve Francii a Itálii byl zájem poměrně velký – 500 a 300 účastníků. V Rusku byla návštěvnost spíše průměrná, ale spíše z důvodu minimální aktivity partnerů a špatné propagace akce. 90 účastníků, kteří na kongres dorazili, však bylo spokojených.

Plánujete další podobné akce v jiných zemích?

Ano, momentálně ve Skandinávii. Předběžně v srpnu 2012 by se měl konat velký kongres ve švédském Växjö, v univerzitním městě s velkorysými projekty s využitím dřeva, například osmipatrovou dřevěnou budovou. Ve Švédsku je plných 80 procent rodinných domů ze dřeva! V poslední době se Švédsko velmi vstřícně staví k ambiciózním projektům a pro podporu dřevostaveb nabízí řadu dotačních titulů.

Jaká je situace ve Francii?

Ve Francii panuje vůbec čilý stavební ruch: vzniká zde ročně kolem 240 000 rodinných domů, v Německu je to jen 100 000. Zastoupení dřevostaveb ve Francii činí asi čtyři až pět procent, existují však nové státní programy pro zvýšení této kvóty. Intenzivně se však ze dřeva staví veřejné budovy, především školy a školky.

Jak je tomu v Itálii?

Italské stavebnictví vykazuje sestupnou tendenci, zastoupení dřevostaveb však v posledních letech přesto roste, zejména v oblasti rodinných domů, konkrétně montovaných. Zajímavostí je, že v oblastech s vyskytující se seismickou aktivitou narůstá poptávka po vícepodlažních dřevostavbách.

Jak je na tom Rusko?

V Rusku je vytvořen nový, velmi ctižádostivý program: v následujících letech by zde měl vzniknout milion průmyslově vyráběných dřevostaveb. Dřeva je v Rusku téměř nadbytek, průmyslová výroba je však stále ještě v plenkách. Dřevostavby v Rusku totiž znamenají především ručně tesané sruby.

Převzato z časopisu mikado 12/2011.

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

Partneři projektu

gotop