Titulní strana

Tisk

Energeticky nejefektivnější administrativní budova na světě

Michal Babor | Úterý, 11. leden 2011 |

Přidat na Seznam.cz juwi_exterir_02Stavbou svého firemního sídla v rýnsko-hessenském městě Wörrstadt v letech 2008 až 2010 stanovil německý koncern juwi, největší světový dodavatel řešení v oblasti obnovitelných energií, zcela nová měřítka na moderní kancelářské budovy. Díky důslednému používání obnovitelných zdrojů energie představuje tento nový kancelářský komplex působivou realizaci vize zásobování energií z čistě obnovitelných zdrojů. Nové sídlo je realizováno jako dřevostavba a dřevěná spodní konstrukce je opláštěná sádrovláknitými deskami FERMACELL.

juwi_interir_01Technická řešení s Fermacellem 

V unikátním objektu jsou sádrovláknité desky FERMACELL použity hlavně z důvodu plnění náročných požadavků na požární bezpečnost, statiku a akustiku v oblasti obvodových stěn, dělících a vnitřních stěn a příček. Deskami FERMACELL jsou opláštěny i podhledy. Stavební systém tvoří masivní dřevěné panely, opláštěné sádrovláknitými deskami FERMACELL, které slouží také jako účinná požární ochrana všech nosných částí stavby.

juwi_exterir_01Vyrobí více energie než spotřebuje

Architektura a výbava budovy byly koncipovány s cílem co nejefektivnějšího používání energií nebo úplného vyloučení použití energií. Solární elektřina, vyráběná na ploše 3150 m2, i úspornost strojů a přístrojů zajišťují, že budova produkuje více energie, než spotřebuje.

juwi_interir_03Stěhování za šest měsíců 

Stavbou budovy byla pověřena společnost GriffnerHaus AG, podnik z rakouských Korutan s rozsáhlými znalostmi v oblasti stavby budov ze dřeva a skla i moderní kultury bydlení a kancelářských prostor. Po rekordní době výstavby pouhých šesti měsíců se mohli spolupracovníci firmy juwi v červenci 2008 nastěhovat do první dokončené etapy nového sídla. Sdružení Deutsche Umwelthilfe (DUV) (Sdružení pro pomoc životnímu prostředí) ocenila koncepci firemní centrály Německou cenou za ochranu klimatu.

juwi_interir_02Rozšiřování už po roce

Inovační budova v průmyslové zóně Wörrstadt rychle přilákala zájem nespočetných skupin návštěvníků. Současně rostl počet zaměstnanců tak rychle, že kancelářská budova již po roce uvedení do provozu praskala ve švech. Prostřední část jižního rozšíření stavby – která je ze stavebního a architektonického hlediska identická s první částí – se podařilo uvést do provozu v srpnu 2009. Z důvodu výrazného růstu bylo zvětšené sídlo firmy v roce 2010 znovu rozšířeno - jižní část byla doplněna o levé a pravé křídlo. Obě dodatečné nové části budovy byly opět postaveny firmou Griffner s ekologickou dřevěnou konstrukcí.

juwi_exterir_04Data a fakta objektu sídla firmy juwi ve Wörrstadtu

Plocha pozemku: 26 500 m2

Plocha kanceláří: cca 17 000 m2

Rozměry:       

severní část 100 m šířka x 20-30 m hloubka x 12 m výška

jižní část 100 m šířka x 23 m hloubka x 12 m výška

Počet pracovních míst: ≥ 700

Stavební systém: konstrukce na bázi dřeva, firma GriffnerHaus AG

Stavební materiál: dřevěná spodní konstrukce opláštěná deskami FERMACELL

Stavební materiál fasády: modřín

Uvedení do provozu: červen 2010

Ocenění: Clean Tech Media Award 2009, Cena za životní prostředí spolkové země Porýní-Falcko, Německá cena za ochranu klimatu 2008

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

Partneři projektu

gotop