Titulní strana

Tisk

Dřevostavba z dutého dřeva

Administrator | Úterý, 26. červenec 2011 |

Přidat na Seznam.cz

BambooHouseDesign-1Je to a není to dřevo. Bambus se často považuje za nezničitelný a moc se neví o jeho ochraně, zásadách stavby, kotvení do země, ochraně nátěry a běžné údržbě. Proto jsme připravili miniseriál o bambusu v exteriéru.

Bambus není dřevo jak ho známe

72bambus-altan.nakopci.P1000820Dutý bambus opravdu nevypadá jako dřevo, které je definováno jako pevné pletivo stonků vyšších rostlin – dřevin. Bambus - dřevo trávy – má ale k našim dřevinám blízko. Bambus je jedinou trávou, jejíž stébla dřevnatí, je to vlastně stálezená dřevnatá tráva. U nás oblíbený interiérový materiál k výrobě doplňků a nábytku, ve velké části světa však nezastupitelný a zásadní, plnohodnotný stavební materiál. U nás se zatím převážně objevují bambusové drobnější zahradní prvky. Tyčovina se využívá na k aranžérským účelům v zahradám, staví se ploty a paravány. Vznikají ale také altány a pergoly, které stojí za pozornost. Bambus je pevný a odolává dobře povětrnostním podmínkám. A je také tolerantní ke svému okolí, zejména se hodí k dřevostavbě, přičemž ale vždy záleží na finálním vzhledu a stylu obou staveb.

Bambusový přístřešek za 10 minut?

72minimalist-staircase-interior-design-with-bambooTraduje se, že bambus vydrží, pokud jde o kontakt s vodou, snad všechno. Je to pravda jen částečně, vydrží ale více než dřevo. Někdo si představuje, že zapíchá bambusové tyče do země, překryje rohoží a stavba vydrží na věky. Ne, bambus v zemi časem uhnije. Taková stavba svépomocí je ale velmi rychlé, sezónní řešení. Takový přístřešek se dá vyrobit jako ochrana před sluncem, k zastínění lehátka nebo stolu, na konci léta se ale musí tyče vytáhnou – nehledě na to, že musí být ještě navíc ošetřeny nátěrem.

Bambus musí stát nad zemí

72vhled_na_bambusyOpravdový altán nebo pergola, tedy dřevostavba-"bambusostavba", přežije v zahradě asi 20 let, pokud je správně ukotvený a následně ošetřený. K ukotvení se používají pozinkované kotevní patky v jejichž objímce pak bambusový kmen stojí a nedotýká se země. Dno patky má odtokové otvory, opět proto, aby bambus nestál ve vodě. Dno patky proto musí být umístěno alespoň několik centimetrů nad okolním povrchem. Stříbrné objímky patek ale nejsou vidět, zamaskují se omotáním lýkového lana. Lano má tu zásadní vlastnost, že se při nasátí vlhkosti neuvolňuje a nepadá, ale naopak se smršťuje.

Nátěr ovlivňuje vzhled i životnost

72krovBambus stejně jako jiné dřevoby bez UV filtru postupně ztrácel původní barvu a po několika slunečných měsících by zešedl. O nátěrech bambusových staveb, vhodných olejích a následné údržbě si povíme příště.

 


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

Partneři projektu

gotop