Dům na bázi dřeva

Tisk

Dřevostavby jsou stále populárnější. Proč?

Administrator | Středa, 03. červen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

d29043Od roku 1998, kdy se u nás začaly poprvé stavět moderní dřevostavby, se počet dokončených domů postavených na bázi dřeva téměř zdesetinásobil. Dnes mají dřevostavby zhruba 10% podíl na trhu a o jejich výhodách se přesvědčuje stále více stavebníků. Jaké jsou ty nejdůležitější?

Dlouhá životnost

Životnost moderních dřevostaveb je plně srovnatelná se stavbami z jiných materiálů. I po 100 letech budou dřevostavby stát a spíše než jejich fyzické stáří bude problémem jejich morální zastaralost – tak jako u každé budovy.

Rychlá a snadná výstavba

Dřevo jako hlavní nosný prvek a stavební materiál zajišťuje suchý proces v průběhu celé výstavby. Díky tomu můžete bydlet podstatně dřív než ve zděném domě.

Nehořlavost

V případě požáru dřevěné nosné konstrukce zuhelnaťují a jejich zbytkové průřezy jen pozvolna mění svou nosnost a tuhost. Rekonstruovat dům po požáru je obecně náročné bez ohledu na konstrukční materiál, někdy bývá vhodnější stavbu strhnout a začít znovu. Stačí mít tedy jen kvalitní pojistku.

Prodyšnost

Dřevo je schopné se vzdušnou vlhkostí pracovat. V případě potřeby vlhkost přijme a zase odevzdá. I obálka dřevostaveb však přitom musí dýchat. To umožňuje izolace, která má nízký difuzní odpor a umožňuje prostup vodní páry a její odvod z míst, kde by akumulací a kondenzací mohla škodit.

Akustické vlastnosti

Sendvičové konstrukce dřevostaveb vykazují lepší vzduchovou neprůzvučnost než masivní konstrukce. Kročejovou hlučnost, obecně vytýkanou dřevostavbám, už dnes dokážou výrobci spolehlivě vyřešit.

Žádné plísně ani hniloby

Dřevo použité v konstrukcích dřevostaveb má vlhkost maximálně 20 %, což zamezuje jak vzniku, tak udržení jakýchkoli dřevokazných hub nebo škůdců.

Ekologie

Dřevo je přírodní a obnovitelný materiál a i po skončení životnosti je maximálně ohleduplné k životnímu prostředí. Během svého užívání ušetří mnohem více energie, než bylo potřeba na jejich výrobu a zpracování.

Zdroj: AVMI a ADMD


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop