Dům na bázi dřeva

Novodobé baťovské domky: <small>Levné a rychlé dřevostavby  </small>

Novodobé baťovské domky: Levné a rychlé dřevostavby

a.janousek | Pondělí, 27. duben 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Dvě patra, téměř 80 m2 obytné plochy, prostorná terasa a kůlna jako bonus. Tak může vypadat nový Freedomek – cenami ověnčená dřevostavba, kterou si můžete nechat na vašem pozemku postavit během několika hodin. Výhodou této dřevostavby je její variabilita. Když se rozroste počet členů domácnosti, můžete si díky modulům snadno dům rozšířit. 

Dělí je od sebe více než polovina století i použitý materiál, přesto inspiraci baťovskou architekturou nezapřou. Patrový model vsází podobně jako zlínské půldomky na efektivní využití prostoru.

Baťovská vize 21. století

Patrový domek poskytuje více obytné plochy na stejném půdoryse. Do rozměru 4x11,5 m se nyní vejde více než 60 m2 užitné plochy. Dům má navíc v patře terasu o rozloze 13 m2. Rozšiřuje tak nejen vnitřní, ale i venkovní prostor. „Inspirací pro mne byla baťovská architektura a zlínský půldomek, který jsem navštívil a měl možnost v něm i přespat. Tam i u nás je to o efektivitě využívání prostoru, zároveň má dům i svůj jasný estetický rozměr, promyšlené proporce a kompozici jednotlivých otvorů ve fasádách," vysvětluje architekt Marek Jan Štěpán.

Modulový dům modulární dřevostavba Freedomek interiér kuchyně

 

Největší technickou svízelí podle něj bylo, jak zefektivnit usazování domu na místě. „Nejvíce času zabralo vymyslet návaznost obou modulů. Dům je totiž složen z většího modulu M, na kterém leží menší modul S," doplňuje architekt Štěpán.

Nafukovací dřevostavba

Nový patrový model má tři obytné místnosti – dvě v přízemí a jednu v prvním patře. Domov v něm najde pár, mladá rodina nebo může sloužit jako ateliér. Tato dřevostavba je ale modulový dům, který žije a roste se svými obyvateli. „Pokud se změní rodinná situace nebo si třeba chcete vybudovat kancelář doma, jednoduše si vyberete další modul, který se stane přirozenou součástí vašeho původního domu. Dům je tak možné postupně rozšiřovat," říká Petra Němečková z autorského ateliéru.

Modulový dům modulární dřevostavba Freedomek interiér obývací pokoj

 

Kůlna jako bonus

Důkazem promyšleného využití prostoru je i další novinka letošního roku - domek s kůlnou. „Jde o rozšíření prostoru, který je možné využít pro sportovní nebo zahradní náčiní nebo třeba pro kutily. Lyže, kolo, sekačka či nářadí – to vše teď bude možné uskladnit v boční části stavby," popisuje Petra Němečková. Do konce června mají lidé možnost získat kůlnu napojenou na domek zdarma. Jak se v takovém domku žije, si mohou zájemci vyzkoušet u Mušovských jezer, kde bude vzorový dům k dispozici.

Dům budoucnosti

Tyto speciálně upravené ekonomické dřevostavby jsou nejznámějším českým představitelem tzv. svobodného bydlení. Díky použitým technologiím a materiálům nabízí téměř bezúdržbové a nízkonákladové bydlení a vyšší životnost stavby než u klasických dřevostaveb. I díky tomu slaví úspěchy nejen mezi běžnými lidmi, ale i odbornou veřejností. K posledním oceněním patří například vítězství v soutěži TOP DOMY časopisu DŮM&ZAHRADA v kategorii „Budoucnost stavitelství".

Modulový dům modulární dřevostavba Freedomek interiér kuchyně

 

Postavte si dům během dopoledne

Další výhodou tohoto domu je rychlost stavby – postavit jej podle vašich přání zabere zhruba tři měsíce. Na parcelu již přijede hotový, instalace jednoho modulu zabere asi 4 hodiny. Odpadají tím týdny a měsíce starostí jako u běžné stavby. „A když se budete chtít odstěhovat, dřevostavbu můžete vzít s sebou," doplňuje Petra Němečková.

Desetiletá záruka na dům

Modulové domy vyrábějí řemeslníci u Tachova z těch nejkvalitnějších materiálů. Protože se staví pod střechou závodu, odpadá riziko, že do stavby naprší a dojde k poškození materiálu, jak se může stát u běžně montovaných dřevostaveb. I proto si mohou domky dovolit nabízet 10 letou záruku. Použité technologie snižují energetické náklady a každý centimetr v interiéru má svůj funkční význam pro pohodlné bydlení.

Zdroj: Tisková zpráva společnosti Freedomky


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop