Dům na bázi dřeva

Tisk

Navštivte první dřevostavbu s prestižní značkou Minergie A-ECO

Administrator | Pátek, 29. květen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

 dsc0271 bj160Fotovoltaické zařízení, malá větrná elektrárna, palivový článek přeměňující energii paliva na elektřinu, osvětlení výhradně LED diodami – to jsou jen některé atributy vzorového domu Alpenchic, který otevřela společnost Baufritz v centru vzorových domů v Poingu nedaleko Mnichova. Za tuto inovativní energetickou koncepci si dům vysloužil švýcarskou značku Minergie A-ECO.

1Energeticky zcela soběstačný

Dům si vyrábí většinu potřebné elektrické energie prostřednictvím fotovoltaiky, větrné energie a palivového článku. Prioritou je možnost využít maximum takto vyrobené energie pro přípravu teplé vody a provoz domácnosti včetně nabíjecí stanice pro elektromobil. Zbytek energie je předáván do veřejné sítě. Palivový článek poháněný zemním plynem zajišťuje vytápění domu. Alpenchic je tak prvním rodinným domem v Německu, který odpovídá požadavkům značky Minergie A-ECO. Ta mimo jiné určuje, že potřeba tepla na vytápění se musí rovnat nule, jinými slovy, dům si musí umět vyrobit veškerou tepelnou energii sám.

 dsc0822160Zajímavostí je také minisklep vyrobený z recyklovaného betonu. Jeho prostor je využit pro umístění veškeré domovní techniky včetně přípravny pitné vody.

Jasné a přirozené dispozice

m 23 baufritz wohnenm 23 baufritz wohnen2m 23 baufritz essen

Pravoúhlý půdorys domu se sedlovou střechou s velkým přesahem a dřevěné šindele na fasádě jsou odkazem k tradičnímu alpskému stylu. „Spojujeme je ale se současnými prvky," vysvětluje architekt Georg Schauer a poukazuje na velkorysé prosklení na místech, kde by se v tradiční architektuře objevila velká vrata do stodoly. Vnitřní dispozice vychází z pravděpodobného řešení přestavby starého hospodářského stavení: závětří a zádveří vystupuje z pravidelného půdorysu a je kontinuálně spojeno se sociálním zázemím, šatnou a pracovnou. Větší část přízemí patří propojenému obytnému prostoru s kuchyňským koutem.

34Interiérové vybavení charakterizuje architekt Schauer jako přirozené a babičkovsky útulné. Kombinuje přírodní kámen na podlaze, jasanové a jedlové dřevo a tmavou ocel (schodiště, nábytek) s velmi moderním zařízení z místního, hrubě opracovaného dřeva a hladkými povrchy. Jasné dispozice má i patro s ložnicí a dvěma pokoji. Galerie s pracovnou spojuje obě podlaží vertikální pohledovou osou, která dodává jídelnímu koutu vzdušnost.

 m 23 baufritz gr EGbaufritz alpenchic10dg 1200x800pxm 23 baufritz gr UG


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop