Dům na bázi dřeva

Tisk

Ukázkové montované domy zvou na návštěvu

Michal Babor | Čtvrtek, 11. červen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

BDF Portrait NUERNBERG 1Sen o vlastním domku se může stát realitou. Aby se ale stal skutečně vysněným bydlením a nikoliv jen směsí nutných zel a kompromisů, je vhodné nejprve co nejpřesněji definovat představy a plány do budoucna. Ideálním nástrojem, jak si vytvořit takovou "sbírku" nápadů a nepostradatelností, je návštěva vzorového domu.

BDF TagderMH1Co je vzorový dům?

Ukázkový či vzorový dům je plnohodnotná stavba zařízená stejně jako rodinný dům. Je kompletně dokončena zvenčí, má upravené okolí a v interiéru je zařízena tak, jako by v ní někdo bydlel a právě odešel do práce. U nás existuje zatím jediné centrum vzorových domů v Národním stavebním centru v Brně, kdo chce však nabrat maximum nápadů a inspirací a je ochotný cestovat, může se vydat do některého z center vzorových domů u našich západních sousedů. Například v Německu funguje více než 20 takových parků s téměř 600 ukázkovými stavbami. Ty nejbližší najdeme například v Mnichově, Norimberku nebo Drážďanech. V Rakousku je nejbližší centrum Blaue Lagunena okraji Vídně.

PM-2015-BDF-MusterhäuserRozhodnutí na celý život

Vzorové či ukázkové domy jsou navrženy s důrazem na detail, aby mohli jejich návštěvníci rozvíjet kreativní nápady pro svůj vlastní domov, které jdou daleko nad rámec půdorysu a architektury domu. "Než je dům připraven k nastěhování, je třeba rozhodnout o spoustě věcí, počínaje architektonickým stylem a výběrem materiálů přes energetickou koncepci, technologické vybavení až po výběr nábytku a třeba dlaždiček v koupelně," vysvětluje Dirk-Uwe Klaas, ředitel německého sdružení dodavatelů montovaných domů (BDF). Všechna tato rozhodnutí je třeba dobře promyslet, protože jsou často dlouhodobá a někdy i nevratná.

 DSC4315 DSC4475Tři roky na plánování

"Většina interiérového vybavení se průměrně po deseti letech mění, ale například architektonický styl nebo dispozice interiéru mají zpravidla konečnou platnost, i když díky flexibilnímu způsobu stavění umožňují montované domy dodatečné změny či úpravy. Přesto není vhodné proces přípravy uspěchat," doplňuje Klaas a doporučuje potenciálním stavebníkům, aby si pro plánování vyčlenili alespoň tři roky. Během této doby je vhodné navštívit co nejvíce obývaných domů nebo alespoň domů vzorových. "Pak je vhodné vybrat si konkrétního dodavatele, navštívit stavby, které už realizoval, a postupně se zaměřovat na stále více detailů. Když pak dojde na finální výběr nebo přípravu studie domu, budeme mít ve všech zásadních věcech jasno."

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop