Dům na bázi dřeva

Tisk

OBRAZEM: Víkendové dřevostavby za polárním kruhem

Michal Babor | Pondělí, 03. srpen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

IMAG0190Příběh víkendových dřevostaveb, které z České republiky putovaly až za polární kruh, začal před několika lety. Slavný norský polárník Børge Ousland si tehdy koupil na západním norském pobřeží ostrov, který nazval Manshausen. Jak se do příběhu zapletla česká firma z Rýmařova, se dozvíte v tomto článku.

Børge Ousland se rozhodl, že na svém ostrově zbuduje školicí, konferenční a rekreační zázemí. S rekonstrukcí ostrova začal již před pár lety. Jako první musel opravit molo a starou dřevostavbu, která se na ostrově nacházela. Z té se nyní staly velmi luxusní konferenční prostory a prakticky zázemí pro celý ostrov.

Jako další se rozhodl postavit jednoduché a designové víkendové dřevostavby, které by poskytly přístřeší pro výletníky na kajacích, kterých tu není zrovna málo. Pro tuto práci byl osloven známý Norský architekt Snorre Stinessen, který navrhl základní podobu těchto víkendových dřevostaveb.

IMAG0079IMAG0083IMAG0094 BURST001

K práci byl přizván také slavný norský architekt a designér Terje Lindahl, jakožto člověk, který se zabývá malými domy s vůbec životem na malém prostoru. Terjle Lindahl pak díky malým dřevostavbám Bydlení Dnes objevil firmu Vesper Frames. Společně tak začali na těchto víkendových dřevostavbách pracovat.

IMAG0099IMAG0123IMAG0125

Samotná víkendová dřevostavba je postavena z masivních dřevěných panelů Novatop. Kvůli malé rozloze stavby i jejímu čistě rekreačnímu využití, konstruktéři s architektem rozhodli, že ji ani není třeba izolovat, protože malý vnitřní prostor stavby lze vytopit snadno a rychle. Izolace byla tedy použita pouze do střešních elementů.

IMAG0159IMAG0104Střešní krytina a zadní část dřevostavby je z nebarveného hliníku, a to kvůli působení mořské vody. Fasáda je z modřínových masivních dřevěných desek Novatop a vstupní část do této víkendové dřevostavby tvoří důmyslné pojezdové masivní dveře.

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop