Dům na bázi dřeva

Tisk

Vítězná dřevostavba měří 37 metrů

Michal Babor | Pátek, 28. srpen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

juritroyarchitects.37msingle-familyhome.Hohenems(5)Pohled na půdorys tohoto domu prozrazuje neobvyklý tvar – úzký a protáhlý dům měří právě 37 metrů. Kopíruje totiž tvar pozemku rozkládajícího se v údolí Rýna těsně před jeho ústím do Bodamského jezera. Jsme v Rakousku, v městě Hohenems, a právě se díváme na dřevostavbu od architekta Juriho Troye, která se stala vítězným rodinným domem v letošním ročníku soutěže Vorarlberger Holzbaupreis.

Preis Einfamilienhausjuritroyarchitects.37msingle-familyhome.Hohenems(11)juritroyarchitects.37msingle-familyhome.Hohenems(10)

 

K domu se přibližujeme z jihozápadu nebo severovýchodu, procházíme podél jihovýchodní fasády, a když dospějeme k zastřešenému zádveří, zjistíme, že jde vlastně o domy dva – rodinný dům a pracovní dependance. Vejdeme-li do obytné části, pozorujeme impozantní průhled celou hloubkou domu až po praktický výhled do zahrady. V přízemí i patře jsou všechny místnosti řazeny jako perly na náhrdelníku a posuvnými dveřmi odděleny od chodby, která je ale chodbou jen do okamžiku, kdy se promění v knihovnu nebo herní prostor. Opomenout nelze ani terasu v patře, která je téměř prozaickým spojením mezi bydlením a prací.

003-house-37-juri-troy-architects-1050x1575011-house-37-juri-troy-architects-1050x1575juritroyarchitects.37msingle-familyhome.Hohenems(15)

 

Bez názvu-1Projekt Juri Troy Architekts, Wien
Realizace
Kaspar Greber Holz- und Wohnbau GmbH, Bezau
Foto Juri Troy

 

Mgr. Michal Babor

Z životní dráhy učitele, kterým jsem chtěl být snad už v peřince, jsem před drahnou řádkou let zběhl do sféry časopisů o bydlení. Ze zaměstnance jsem se před deseti lety stal zaměstnavatelem, ale redakční práci zůstávám věrný...

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop