Dům na bázi dřeva

Tisk

Pohledové dřevo se nikdy neomrzí. Podívejte se na pěknou dřevostavbu švýcarského architekta

Michal Doležel | Pátek, 30. říjen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Tom-Munz-perexVelkou výhodou dřevostaveb je při vhodné volbě stavební technologie možnost ponechání pohledového dřeva v interiéru. Získáte tak třeba stavbu, která v sobě kombinuje krásu tradičního přírodního materiálu a moderní minimalistický design interiéru. Krásným příkladem je dřevostavba švýcarského architekta Toma Munze.

 

Dům je postaven z prefabrikovaných dřevěných panelů. První podlaží je řešeno jako společný prostor pro všechny obyvatele domu, v patře se pak nachází pokoje. Interiér je zpracován velmi minimalisticky, přičemž základním designovým prvkem je kontrast pohledového dřeva z borovice Aleppo a černě mořených dřevěných desek. Vnější fasáda domu je z modřínu. Dům respektuje půdorys stavby, která na totmo místě stála dříve. Při stavbě totiž byly použity základy původního domu z 60. let minulého století.

Tom-Munz-3-1020x610Tom-Munz2

 

Dům subjektivně působí poměrně tvrdě, autor jeho design označuje jako přímý, čestný a s "původní čistotou" nebo - v pozitivním smyslu slova - primitivní. Každopádně jde o ukázku pro někoho možná až extrémní dřevostavby v minimalistickém designu, jakých se u nás moc nestaví. Osobitou krásu však tomuto domu upřít nelze.

Tom-Munz-Architekt-4

 

                   Podívejte se na další úchvatné světové dřevostavby:

Hoho1 - Baublatt.ch

 

"Hoho" - první mrakodrap jako dřevostavba

 

Stella - perex

 

Obytný komplex postavený metodou two-by-four

 

elm-side

 

Romantické malé dřevostavby Tumbleweed

 
Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop