Dům na bázi dřeva

Tisk

Temný klenot - další inspirace pro české vnitrobloky

Michal Doležel | Pátek, 11. prosinec 2015 |

Přidat na Seznam.cz

garden room  - perexMáme tady opět jednu z londýnských inspirací, jak může vypadat malý domek ve vnitrobloku. Dřevěný domek, který architekt nazývá „Temný klenot“, slouží jako pracovna, místo pro cvičení jógy a dětská herna.

 

Domek je situován na konec zahrady starého viktoriánského domu v severním Londýně. Klientka chtěla další prostor pro univerzální rodinné použití, architekt Neil Dusheiko navrhl jednoduchý malý domek s fasádou z cedrového dřeva. Zajímavostí je využití staré japonské techniky povrchové úpravy cedrového dřeva – Shou Sugi Ban. Ta spočívá v opálení povrchu desek, které se pak čistí, leští a napouští olejem. Tato povrchová úprava nejen dobře vypadá, ale také zajišťuje velkou trvanlivost fasády (udává se více než 80 let) a odolnost prosti vlhkosti, hmyzu a ohni.

garden room 2

 

Osvětlení interiéru zajišťují velká vertikální okna, která dobře doplňují fasádu ze svislých tmavých prken. „Díky tmavé fasádě dům ve tmě úplně splyne s okolím. Okna pak září do prostoru jako velké lucerny,“ popisuje efekt tmavé fasády architekt Dusheiko. Dům je těsně obklopen stromy, které ho pomalu pohlcují.

garden room 3garden room 6

 

 garden room 5

Při realizaci betonové základové desky byly proto přizvání také dendrologové a její stavba pak probíhala tak, aby se co nejméně narušily kořeny okolních stromů.

Foto Agnese Sanvito

Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

Proč jste na portále DŘEVO&stavby?

gotop