Zemní vruty – rychlé a moderní zakládání dřevostaveb

Zemní vruty – rychlé a moderní zakládání dřevostaveb

Redakce | Pondělí, 31. srpen 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Zemní vruty mohou být velmi praktickou alternativou ke klasické základové desce či patkám. Jejich výhodou je hlavně rychlost montáže. Nejde ale o úplně levnou technologii.

Ačkoli se stále většina dřevostaveb zakládá na klasickou betonovou základovou desku, do širšího povědomí stavebníků se začínají dostávat také zemní vruty. Jde o dlouhé ocelové vruty, které se pomocí techniky zašroubují do země a fungují vlastně stejně, jako betonové piloty. Výhodou této technologie je hlavně to, že odpadá nutnost betonování základové desky, projekt dřevostavby ale musí být této technologii samozřejmě přizpůsoben.

Recyklovatelná technologie

Největší výhodou zemních vrutů je samozřejmě rychlost instalace. Základy pro dřevostavbu běžné velikosti mohou být hotovy v řádu dnů. Výhodou je pak také snadná demontáž. Po skončení životnosti stavby je prostě vruty vyjmou a pozemek tak zůstane zachován v plus-mínus stejném stavu jako před stavbou.

Jak fungují zemní vruty?

Zemní vrut zajišťuje bodové ukotvení stavby na terén v nezámrzné hloubce. O dobrý průnik vrtu do terénu se stará kovaná ocelová špička, v hodně kamenitém terénu je ale nejprve nutné příslušné otvory předvrtat diamantovou korunkou. Dodavatel nabízí různé druhy patek vrutů pro upevnění rozličných typů konstrukcí. Počet vrutů (a tedy i výslednou cenu realizace) pak specifikuje projekt dřevostavby.

založení dřevostavby na zemních vrutech

 

Před vlastním vrtáním vrutů většinou proběhne ještě test únosnosti půdy v lokalitě stavby. Jeho výsledky jsou pak rozhodující pro hloubku vrtu. Test probíhá pomocí specializovaného zařízení, které poskytne dodavatel.

Vruty je možné do země umístit pomocí speciální ruční elektrické vrtačky, nebo pásového stroje. Po jejich umístění ještě následuje kontrola všech rozměrů pomocí laseru. Zemní vruty lze u menších dřevostaveb staveb umístit svépomocí, v případě rodinných domů bych to ale nechal spíš na odborné firmě.

Dům na „nožičkách“

Velkou výhodou této technologie je rychlost realizace. Kompletní základy dřevostavby mohou být hotové už v horizontu dnů. Odpadají náklady na odvoz zeminy a další terénní práce. Jednotlivými vruty je navíc možné srovnat drobné terénní nerovnosti.

dřevostavba na zemních vrutech

Naopak hlavní nevýhodou stavby na zemních vrutech může být iracionální „špatný pocit“ obyvatel, protože dům vlastně není po celé podlahové ploše spojen se zemí. A také obava, že tato dutina začne sloužit jako úkryt různé havěti. Právě s takovým argumentem jsem se v diskuzích o této technologii setkal nejčastěji.

Dodavatel uvádí cenu takto realizovaných základů zhruba od 750 Kč za m2 dřevostavby. Cena se přitom odvíjí pochopitelně od velikosti stavby a náročnosti místních podmínek. Jistě, ve srovnání se základovou deskou stojí zemní vruty mnohem méně, i tak to ale řadě lidí jejich cena připadá poměrně vysoká. Technologii musí být přizpůsobená i dřevostavba. V projektu je například nutné specifikovat množství, umístění a požadované zatížení všech zemních vrutů.


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop