Tisk
Neobvyklá dřevostavba podle feng šuej vypadá jako houba

Neobvyklá dřevostavba podle feng šuej vypadá jako houba

Michal Doležel | Pátek, 13. listopad 2015 |

Přidat na Seznam.cz

Na konferenci Příběhy domů 2015 byla představena neobvyklá dřevostavba architekta Oldřicha Holzmana. Dům v úrodné katalánské krajině zaujme hlavně organickými tvary a využitím přírodních materiálů. Návrh domu respektuje principy čínského učení feng-šuej.

 

Majitelé v místě stavby opravují starý klášter, z něhož vyroste přírodní hotel s lázněmi a zároveň zde ekologicky hospodaří na více než 70hektarovém pozemku. Přáli si rodinný dům, který bude respektovat místní krajinu a na jehož stavbu se použijí hlavně lokální materiály.

houba -exthouba - int

 

Architekt Holzman, který se specializuje na ekologickou architekturu, navrhl dům poměrně složitého organického tvaru, jenž respektuje nejen pravidla feng-šuej, ale také proporce zlatého řezu. Jde o dřevostavbu s konstrukcí ze smrkových trámů, tepelnou izolaci tvoří vrstva dřevovláknité vlny s tloušťkou 40 cm. Vnitřní stěny jsou doplněny přizdívkou z nepálených cihel, která výrazně zlepšuje akumulační schopnosti domu. Omítky jsou hliněné.

 houba - int 2houba int3

Vzhledem ke teplému katalánskému klimatu má dům velké přesahy střechy pro dobré stínění, střecha je rovněž ozeleněna. O vytápění se stará kotel na peletky a dva krby na dřevo. Majitelé v domě oceňují hlavně příjemné klima a také i určité duševní souznění se stavbou, na jejímž návrhu se podle architekta sami podíleli.

Technické údaje stavby

  • Užitná plocha: 224 m2
  • Zastavěná plocha: 185 m2
  • Konstrukce: dřevostavba s vnitřní přizdívkou a příčkami z nepálených cihel, zateplení dřevovláknitou vlnou
  • Střecha: zatravněná zelená střecha
  • Výplně otvorů: okna dřevěná s izol. dvojsklem Uw = 1,3 W/m2K
  • Vytápění a větrání: stěnové a podlahové topení, kotel na peletky a dva krby
Michal Doležel

Již několik let popularizuji stavební technologie a design s drobným akcentem k trvalé udržitelnosti a přírodním materiálům. Chápu to jako poslání. Jsem také opatrný sadař a včelař teoretik.

Nejnovější články autora


Líbil se Vám článek?

Akce / DřevoStavby

Zobrazit kalendář »

gotop